Gazete Vatan Logo

‘Anlaşma bizi bağlamaz’

Ukrayna’nın doğusundaki kasabalarda kamu binalarını işgal eden ayrılıkçılar, Cenevre’de varılan uluslararası anlaşmanın kendilerini bağlamadığını ve eylemlerini sürdüreceklerini açıkladı.

Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlılarının kamu binalarındaki işgali, Cenevre’de varılan uluslararası anlaşmaya rağmen devam ediyor. Donetsk bölgesinde “bağımsızlık” ilan eden ayrılıkçıların liderlerinden Dennis Vladimiroviç Puşilin, Cenevre anlaşmasının öngördüğü işgal binalarının boşaltılması ve silahların teslim edilmesi maddelerine uymayacaklarını söyledi.

İşgal altındaki Donetsk Valiliği binası önünde konuşan Puşilin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un anlaşmayı kendileri için imzalamadığını bu nedenle de kamu binalarından ayrılmayacaklarını belirtti.

Puşilin binaları ancak, Ukrayna’nın Geçici Devlet Başkanı Oleksander Turçinov ve Başbakan Arseni Yatsenyuk’un “işgal ettikleri koltukları bırakmaları” halinde boşaltacaklarını sözlerine ekledi.

ABD, Avrupa Birliği, Rusya ve Ukrayna’nın, önceki gün İsviçre’nin başkenti Cenevre’de imza koyduğu anlaşma uyarınca, ülkenin doğusundaki “tüm yasa dışı grupların silahlarını bırakması, işgal edilen binaların ve caddelerin de derhal boşaltılması” istenmişti.

Yahudilere ‘fişleme’

Puşilin, geçtiğimiz günlerde medyaya yansıyan, Donetsk kentinde yaşayan Yahudilere dağıtılan, kimlik ve mal varlığı bilgilerinin kayıt altına alınmasını öngören belgelerin kendileriyle bir ilgisi olmadığını öne sürdü. ABD’nin tepki gösterdiği belgelerde, Yahudi kökenlilerden şehirde kalmaları karşılığında yeni yönetime para ödemeleri şart koşuluyor.

‘Ukrayna krizinin baş sorumlusu Avrupa’

Hollanda’da son yerel seçimlerde desteğini artırmayı başaran aşırı sağcı Özgürlükler Partisi’nin (PVV) lideri Geert Wilders, Ukrayna’da yaşanan krizin baş sorumlusunun Avrupa Birliği (AB) olduğunu öne sürdü. Wilders, Reuters ajansına verdiği röportajda, AB’nin Kiev’e birliğe katılmaları konusunda fazla ümit verdiğini söyledi. Wilders, “Herkes biliyor ki Ukrayna bölünmüş durumda” dedi.

Operasyon sürüyor

Kiev yönetimi, Cenevre’de anlaşma imzalanmasına karşın geçen hafta ayrılıkçılara karşı başlattığı “anti-terör” operasyonunu sürdürüyor. Ukrayna istihbarat servisinin (SBU) sözcüsü Marina Ostapenko, “Operasyonun ne kadar süreceği, teröristlerin topraklarımızda ne kadar daha kalacağına bağlı” diye konuştu. Öte yandan Ukrayna askerlerine ateş açan Rusya yanlısı silahlı kişilere karşılık verme yetkisi verildi.

Moskova’nın bölgeye asker göndermek istemediğini yineleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki yeni yönetiminin, doğu ve güney bölgeleriyle müzakere masasına oturması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı