Almanya ayakta
Almanya’da sekizi Türk 10 kişinin ölümünden sorumlu olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne yönelik davada verilen kararları yetersiz bulan binlerce kişi, çok sayıda kentte gösteriler düzenledi
Almanya’da 2000-2007 yılları arasında sekizi Türk on kişiyi öldüren Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne yönelik davada Çarşamba günü kararın açıklanmasının ardından cinayetlerin tam anlamıyla aydınlatılması talebiyle birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi.
Gösteriler ‘Sona ermedi’ sloganı ile sol gruplar tarafından düzenlendi. Davanın görüldüğü Münih kentinde düzenlenen gösteriye yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Başkent Berlin’deki gösteriye katılan bin civarında kişi ise ‘NSU üç kişi değildi’ şeklinde sloganlar attı. 2001’de Süleyman Taşköprü’nün katledildiği Hamburg’da düzenlenen gösteriye katılan yaklaşık bin kişi ise NSU cinayetlerinin tamamen aydınlatılması için çalışmaların sürdürülmesini talep etti. NSU’nun işlediği cinayetlerin aydınlatılması için Hamburg’ta kurulan girişimin sözcüsü Robin Steinbrügge ‘kesinlikle dosyanın kapanmaması ve bu konu üzerindeki dikkatin son bulmaması’ gerektiğini söyledi.
Kiel’de toplanan yaklaşık 600 gösterici de NSU cinayetlerinin aydınlatılması çabalarının sürdürülmesini istedi. Bremen’deki gösteriye 300, Frankfurt’taki gösteriye ise yaklaşık 700 gösterici katıldı.
Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi’nde görülen ve beş yıl süren davada baş sanık Beate Zschäpe ‘10 cinayet, terör örgütüne üye olmak ve kundaklama’ suçlarından müebbet hapis cezasına çarptırılmış, diğer sanıklardan Ralf Wohlleben örgüte silah temin ettiği gerekçesiyle ‘cinayete yardım ve yataklık’ suçundan 10 yıl hapis cezası almıştı. Holger G. ‘terör örgütüne destek vermek’ suçundan, Carsten S. ise ‘dokuz cinayette yardım etmek’ suçundan üçer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. ‘Terör örgütüne destek vermekten’ suçlu bulunan Andre Eminger ise 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına rağmen hakkındaki tutuklama kararı kaldırılmıştı.
‘Azmettirenler nerede?’
NSU davası, dün de Alman basınında geniş yer aldı. Die Welt gazetesi, ‘sıradan bir ceza davası’ gibi görülen NSU davasında verilen cezaların maktul yakınlarını teselli etmediği yorumunu yaparken, “Perde arkasındaki azmettiriciler şimdi nerede? Cinayet kurbanları önce failler, sonra da soruşturmayı yürütenler tarafından siyasete alet edildi” diye yazdı.