Başkent Atina yakınlarında 3 gün önce çıkan orman yangınlarında ölenlerin sayısı 81’e, yaralılarınki ise 187’ye ulaştı. Yaralananların 23’ü çocuk. Atina’ya 50 kilometre mesafedeki Kineta’da dün söndürme çalışmaları devam etti.
Dünya medyası alevlerden kurtulanların tanıklıklarına yer verdi. Greek Reporter sitesine konuşan Maria Patsiou, yangının haritadan sildiği Mati’de 13 yaşındaki bir kız çocuğun alevlerden kurtulmak için bir uçurumdan atladığını anlattı. Patsiou, bir ağlama sesi duyduğunu ve başını çevirdiğinde cildinde ağır yanıklar olan çocuğun atladığını gördüğünü söyledi. Patsiou ne olduğuna bakmak için yaklaştığında, çocuğun zannettiği gibi denize düşmediğini, yere çakıldığını görmüş. Yunan kadın, “11 Eylül gibiydi. Aklıma, İkiz Kuleler’den atlayan insanlar geldi” dedi.
Pompeii gibiydi
Kostas Laganos yangından kurtulmak için denize koşan bölge sakinlerinden. Laganos, “Alevler bizi suya kadar kovaladı. Sırtımız yandı, suya daldık” dedi. Laganos, yaşananları Pompeii kentinin Vezüv Yanardağı’nın lavlarında yok oluşuna benzetti.
Mati Köyü’nde yaşayan George Vokos ise iki kadının kollarında can verdiğini söyledi. Vokos, “Bu, devasa bir felaket. Güvenlik için denize doğru kaçtık. Yanan iki arabamı kaybettim. Evimin de yarısı yandı” dedi.
Nikos Stavrinidis, denizden bir balıkçı teknesinin yardımıyla kurtulmuş. Stavrinidis, suda iki saat beklediklerini anlatırken, “Yanınızdaki insanın boğulduğunu görmek ama yardım edememek korkunç bir şey” diye konuştu.
Evde kalıp kurtuldular
56 yaşındaki Anna Kiriazova ile 65 yaşındaki Theodoros Christopoulos çoğunluğun aksine, evlerinden çıkmayarak kurtulmuş. Yangının çok hızlı ilerlediğini anlatan çift, herkesin arabasına koşmasıyla trafiğin tıkanması üzerine evde kalmış. Bahçedeki hortumla evin dış duvarlarını olabildiğine ıslatmışlar, pencere kasalarının metal olmasına güvenmişler. Kiriazova, “Kendimizi eve kapattık, şalterleri indirdik. Yüzümüzde ıslak havlular vardı. Cehennem yaklaşık iki saat sürdü” dedi.
Kayıplar aranıyor
Aralarında turistlerin de olduğu 100 ile 165 kişinin kayıp olduğu belirtiliyor. Kathimerini gazetesi, kaybolduğu sanılanların bir kısmının yetkililere
haber vermeden ailelerinin yanına dönmüş olabileceği yorumunu yaptı. Söndürme faaliyetlerine katılan ekipler kömürleşmiş evler ve yanmış araçlarda arama ve kurtarma çaışmalarına devam ediyor.
Gelin yaralı damat kayıp
İrlandalı Zoe Holohan ve Brian O’Callaghan-Westropp çifti, balayı için geldikleri Yunanistan’da yangın felaketinden etkilenen turistler arasında yer aldı. Holohan felaketten yaralı kurtulmayı başarırken, Westropp’tan hâlâ haber yok.
Yazlıktaki ikizler her yerde aranıyor
YannIs Philippopoulos Rafina’daki yangında kayıp olan 9 yaşındaki ikiz kızları Sophia ve Vasiliki’yi arıyor. İkizler, yangın sırasında dedelerinin yazlık evindeydi. Atina’da olan Philipopoulos, ailesinden haber alamayınca hastane hastane gezmeye başladı; bir morga gidip DNA örneği bile verdi. Bu sırada, denizden kurtarılanların televizyonda yayınlanan bir görüntüsünde, kızlarını gördüğünü sandı. Ancak onların kızı olmadığı anlaşıldı. Philipopoulos ve eşi her rede kızlarını bulmaya çalışıyor.
‘Ateist Çipras’ tartışması!
Mora (Peloponez) Yarımadası’ndaki Kalavryta bölgesinin piskoposu Amvrosios, “Ateist Başbakan Aleksis Çipras Tanrı’nın öfkesini çekiyor” dedi. Başbakanı kişisel bloğu üzerinden eleştiren Amvrosios, “Bu facianın sorumlusu, (iktidar partisi) SYRIZA’daki ateistler. Onların ateizmi Tanrı’nın öfkesini çekiyor!” ifadelerini kullandı. Amvrosios’un bu sözleri sosyal medyadan sert tepki çekti. Aralarında Ortodoks din görevlilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, piskopostan özür dilemesini istedi. Amvrosios ise eleştirilere, ‘sadece şahsi görüşlerini ifade ettiğini’ söyleyerek yanıt verdi.
‘Sabotaj değil ihmal’
Yunanistan’da 80 kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarında sorumlunun kundakçılar olabileceği ihtimali üzerinde duran Başbakan Aleksis Çipras’a itfaiyecilerden itiraz geldi. Kathimerini gazetesine konuşan bir grup itfaiye yetkilisi, devlet mekanizmasının felakete hazırlıksız yakalandığını öne sürdü.
İtfaiyeciler, Yunan hükümetinin ‘ülkeyi istikrarsızlaştırmayı amaçlayan’ bir kundaklama yaşandığı yönündeki tezine karşı çıktı. İtfaiyeciler, Pendeli Dağı’nın doğu yamacında çıkan yangını bir ‘mega yangın’ olarak nitelerken, alevlerin özellikle yanıcı olan çam ağaçlarını sardığını ve güçlü rüzgar nedeniyle hızla yayılarak sahil bölgesine ulaştığını söyledi. İtfaiyeciler, bu sırada ekiplerin ve helikopterlerin Kineta bölgesinde bir başka yangına müdahale etmesi nedeniyle esas yangın için geç kalındığını anlattı.
Kathimerini gazetesi de, deneyimli itfaiyecilere dayanarak, yaşanan ölümlerden bir acil durum planı olmamasını, ilgili kurumlar arasında da koordinasyon sağlanamamasını sorumlu tuttu. İddiaya göre devlet mekanizması, Attika bölgesinde mevsimsel koşullar nedeniyle en üst seviyede olan yangın uyarısını dikkate almadı.
Elektrik direkleri
İtfaiyeciler, ‘yangın mevsimi’nde, Attika bölgesinde aynı anda 10’dan fazla yangın çıkmasının sıradışı olmadığını vurguluyor.
Bu arada gazete, büyük yangının elektrik direklerinden çıkan kıvılcımlarla başladığına dair medyada fazla yer verilmeyen görgü tanıkları bulunduğuna dikkat çekti.
Bölge sakinleri de, itfaiyenin yangınlara müdahalede geciktiği eleştirisinde bulundu. Ekonomik kriz nedeniyle itfaiye kurumunda tasarrufa gidildiği, facianın bu nedenle önlenemediği de konuşulan iddialar arasında.
Tarihinin en büyük felaketi
Yunan yetkililer başkentin kuzeydoğusunda yer alan Rafina bölgesindeki ormanlık alanlarda başlayan yangının, sıcak hava, şiddetli ve yön değiştiren rüzgarların etkisiyle meskun bölgelere sıçraması sonucu ölümlerin yaşandığını duyurmuştu. Son felaket, ülke tarihinin en ölümcül yangın felaketi olarak kayda geçti. 2007’de ülkenin güneyindeki Evia (Eğriboz) Adası’ndaki yangınlarda 77 kişi hayatını kaybetmişti.