Gazete Vatan Logo

Afrika ülkeleri UCM'yi birer birer terk ediyor

Merkezi Lahey'de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (UCM) Batılı ülkelere hiç bulaşmayıp sürekli Afrikalı görevlilere soruşturma açarak ayrımcılılık yapmakla suçlayan Afrika ülkeleri, üyesi oldukları UCM'yi birer birer terk etmeye başladı. Son olarak Gambiya da resmi ayrılma başvurusunda bulunacağını açıkladı.

Afrika ülkeleri UCM'yi birer birer terk ediyor

Güney Afrika ve Burundi'nin geçen hafta kuruluş belgesi ola Roma Statüsü'nü terk ederek UCM'den resmi ayrılma başvurusunda bulunacağını açıklamasının ardından Gambiya da bugün aynı başvuruda bulunma kararı aldığını remsi olarak açıkladı. Geçtiğimiz aylarda Kenya ve Sudan da Mahkeme'nin çifte standart uyguladığını, Batı'nın toprak bütünlüğü bulunan Ortaoğu ülkelerine saldırmaları ve pek çok savaş suçu işlemelerine rağmen Mahkeme'nin sadece araştırma yapmakla yetindiğini, ancak konu Afrika ülkelerindeki şiddet ve ölümlere geldiği zaman peşpeşe soruşturma açtığını savunarak ayrılma kararı aldıklarını açıklamışlardı. Bu ülkelerin resmi olarak Mahkeme'yi terk etmeleri 2017'nin Eylül ayından itibaren yürürlüğe girecek.

'ULUSLARARASI DEĞİL KAFKASYA CEZA MAHKEMESİ'

Gambiya'nın Enformasyon Bakanı Şerif Bojang, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin aslında bir 'Kafkasya Ceza Mahkemesi' gibi davrandığını ve siyah insanlara ayrımcılık yaptığını vurguladı. Ülkenin devlet başkanı Yahya Jammeh da UCM'nin Akdeniz'deki çoğu Afrikalı sığınmacıların denizlerde kaybolarak hayatını kaybetmesini soruşturması gerektiğini söyledi. Gambiya bu konuda AB ülkelerinin öncelikle hesap vermesi gerektiğini savunuyor. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada en az 30 Batılı ülkenin savaş suçu kapsamına girecek davranışları konusunda UCM'nin hiçbir girişimde bulunmadığını ancak açılan son 10 davadan 9'unun Afrika ülkelerini kapsadığını söyledi.

Haberin Devamı

Afrika ülkeleri UCMyi birer birer terk ediyor

2002 yılında kurulan ve şu anda 124 üyesi bulunan UCM'nin üyeleri arasında 34 Afrika ülkesi bulunuyor. Bu mahkeme; soykırım, insanlığa karşı işlenmiş suçlar ve savaş suçlarını yargılamak için daimi uluslararası yetkiye sahip tek yargı organı olma özelliğini taşıyor.

BAN Kİ-MUN VAZGEÇMELERİ İÇİN RİCACI OLDU

Hala görevinde devam eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban-ki Mun da Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma ile telefonda görüşerek Güney Afrika'nın UCM'den ayrılma kararını tekrar gözden geçirmesini istedi. Güney Afrika'nın başını çektiği bu ayrılma kararlarının diğer ülkeler üzerinde olumsuz etki yapabileceği ve UCM'nin yapısının bozulabileceğini belirten Ban-ki Mun, bunun tüm dünyadaki savaş suçlarının yargılanmasını da etkileyebileceğii belirtti.

Haberin Devamı

?Güney Afrika, geçen yıl UCM tarafından soykırım ve savaş suçları nedeniyle aranan Sudan Devlet Başkanı Ömer el Beşir'i Johannesburg'da düzenlenen Afrika Birliği toplantısı sırasında tutuklamayı reddetmişti. El Beşir, Avrupa Birliği zirvesine katılmak için Johannesburg'a gitmişti. El Beşir, Sudan'ın Darfur bölgesinde katliam yaptığı iddialarını reddediyor. Sudan, uzun süredir diğer Afrika ülkeleri arasında UCM'den ayrılma konusunda lobi faaliyetlerini de sürdüren bir ülke.

KARŞI ÇIKAN ÜLKELER DE VAR

Ruanda'nın başkenti Kigali'de yeni sona eren Avrupa birliği zirvesinde Afrika ülkeleri arasında UCM'yi terk etme eğilimi yoğunluk kazanırken Nijerya, Fildişi Sahili, Senegal ve Tunus gibi ülkeler ise bu girişime karşı çıkan ülkeler arasında.