Gazete Vatan Logo

Afganistan'da gazeteci olmak zor

Afganistan'da gazeteci olmak, hemen her gün yaşanan terör olayları nedeniyle çok zor.

Afganistan'da gazeteci olmak zor

Dünya basın özgürlüğü sıralamasında 120. sırada yer alan ülkede gazeteciler, çeşitli nedenlerle saldırıya uğruyor, tutuklanıyor, işsiz kalıyor ya da fiziksel ve sözel şiddete maruz kalıyor.

Afganistan Serbest Medya Organları Destekleme Kurumu (Ney) Başkanı Sıddikullah Tevhidi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılın 10 ayında gazetecileri hedef alan 377 saldırı olduğunu söyledi.

Bu rakamın son 8 yılda medya mensuplarına karşı düzenlenen saldırı sayısıyla eşit olduğuna dikkati çeken Tevhidi, son 15 yılda her yıl ortalama 48 saldırının kayıtlara geçtiğini, 2016 yılında ise saldırılarda korkutucu bir artış olduğunu belirtti.

En fazla saldırı Kunduz'da

Ney verilerine göre, gazetecileri hedef alan saldırıların 96'sı ülkenin kuzeyindeki Kunduz, 75'i ise güneydeki Helmand vilayetinde düzenlendi.

Geriye kalan 206 saldırının diğer illerde yaşandığını dile getiren Tevhidi, Afganistan'da gazetecilerin can güvenliğinin olmadığını, bu durumun gün geçtikçe daha da ciddileştiğini kaydetti.

Yıl başından bu yana 13 gazetecinin öldürüldüğüne işaret eden Tevhidi, ''Biz, hem Afganistan hükümetinin hem de uluslararası toplumun dikkatini bu soruna çekmek istiyoruz.'' dedi.

Haberin Devamı

292 gazeteci mesleğini bıraktı

Artan tehditler nedeniyle bu yıl 292 gazetecinin görevini bıraktığına dikkati çeken Tevhidi, bunlardan bir kısmının ülkenin güvenli bölgelerine göç ederek başka işlerle meşgul olduklarını söyledi.

''Gazetecilerin özgürce hareket etmeleri ve koruma altında olmaları çok önemli'' diyen Tevhidi, saldırıların çoğunun gazeteciler yetkililerden bilgi almaya çalışırken düzenlendiğini belirtti.

Tevhidi, medya mensuplarına karşı artan saldırılardan devleti sorumlu tuttu ve artışın nedenini hükümetin açıklaması gerektiğini vurguladı.

Afganistan'da yıllardır öldürülen gazetecilerin dosyalarının yetkili makamlar tarafından incelemeye alınmadığını aktaran Tevhidi, devletin bu cinayetleri işleyenleri mahkeme karşısına çıkartması gerektiğinin altını çizdi.

Tevhidi, artan güvenlik sorunları ve ölüm tehditleri nedeniyle 300 gazetecinin de ülkeyi terk etmek zorunda kaldığını sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Kadın gazetecilerin sayısı azalıyor

Afganistan'da yayın yapan uluslararası bir televizyon kanalında çalışan Selsela İmamzade ise ülkede kadın gazeteci olmanın zorluklarını şöyle anlattı:

''Afganistan'da kadın gazeteci olmak çok daha zor. Kadın gazeteciler, bazı kesimler tarafından ölümle tehdit ediliyor, kötü gözle bakılıyor, bu nedenle kadın gazetecilerin sayısı giderek azalıyor. Ben röportaj yapmaya gittiğimde yanımdaki kameramana 'yanında neden kadın gazeteci taşıyorsun' diyenler bile oldu. Her şeye rağmen görevimden vazgeçmedim, bazı arkadaşlarımız ise bu tehditlere dayanamadı ve görevlerini bıraktı.''

Afganistan'daki Gazetecilerin Güvenliği Komitesinin hazırladığı rapora göre, kadın gazetecilerin işini bırakmak zorunda kaldığı illerin başında Helmand, Kandahar, Uruzgan ve Zabul geliyor.