18 aydır devam eden ve bütün dünyanın heyecanla takip ettiği seçim yarışı dün yapılan oylamayla tamamlandı. İlk sonuçlara göre, Başkan Barack Obama kılpayı farkla önde gidiyor. Bu sonuçlar kesinleşirse Obama, ikinci dört yıllık dönemi için onay alacak. Ladin’in öldürülmesi, sağlık reformu, ekonomik krize karşı attığı adımlar ve son olarak Sandy Kasırgası’ndaki yönetimi bu başarıyı getiren etkenler olarak sıralandı. Daha sonuçlar kesinleşmeden, Romney cephesi itiraz etmek için hukuki hazırlıklara başladı. Cumhuriyetçiler oy oranlarının çok yakın olduğu eyaletlerde oyların yeniden sayılması için başvuruda bulunacak
Dört yıl önce ABD’de başkanlık seçimleri için sandıklar kapandığında sadece bu ülkenin topraklarında değil, tüm dünyayı bir heyecan dalgası sarmıştı. Her türlü ırkçı tepkiye rağmen Beyaz Saray’a ilk defa siyahi bir isim çıkıyordu. İkinci adı ‘Hüseyin’ olan, konuşmaya başladığında herkesi ikna edebilecek kadar etkileyici olan bu adamın sloganı ise ‘değişim’di. ‘Savaş ve işgallerin başkanı’ diye anılan George Bush’un kötü izlerini sileceği düşünülüyordu.
Muhafazakâr basın pes etti
Dört yıl önce rakibi John McCain’e yedi puan fark atan, bütün dünyayı heyecanlandıran Barack Obama, dünkü seçimlerde ise koltuğunu kıl payı farkla koruyabildi. Sandık çıkış anketleri ve bazı bölgelerden gelen ilk sonuçlar, Obama’nın dört yıl daha Beyaz Saray’da kalacağına işaret etti. Obama ile rakibi Mitt Romney arasındaki farkın çok az olması ve oy sayımının sürmesi nedeniyle Cumhuriyetçi adayın taraftarları hâlâ umutlarını kaybetmiş değil. Ancak tablonun kesinleşmesi bugüne kalsa da Romney yanlısı muhafazakar site Drudgereport bile “Dört yıl daha gözyaşı” başlığını kullandı.
Tablo değişmedi
Seçimde ayrıca eyaletlerin bazılarının valileri, 100 üyeli Senato’nun üçte biri ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamı da belirlendi. Sandık çıkış anketleri Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi’nde, Demokratların ise Senato’daki hakimiyetlerini sürdüreceklerini gösterdi. Kısacası dün yapılan seçimler ABD’deki siyasi tabloda çok büyük bir değişiklik yaratmadı.
‘Daha çok işimiz var’
Obama’nın bu başarısında El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürülmesi, ülkenin 1929’dan beri yaşadığı en büyük ekonomik krizdeki yönetimi, ülkedeki yoksul kesimlere sosyal güvence getiren sağlık reformunun büyük etkisi olduğu yorumları yapılıyor. Son olarak ülkenin doğusunu etkisi altına alan Sandy Kasırgası’ndaki başarılı kriz yönetimi de Demokrat Başkan’a seçim öncesinde artı puan kazandırdı. Obama son mitinglerinde ekonominin hâlâ tam olarak canlanmadığını kabul etmekle birlikte “Daha tamamlayacağımız işler var. Başladığımız işi bitireceğiz” diye konuştu.
Son dakikaya kadar kürsüden aşağı inmedi
Cumhuriyetçi aday Romney, seçim gününde bile kritik eyaletler arasında mekik dokuyarak, seçmenleri ikna etmeye çalıştı.
Cumhuriyetçi aday Mitt Romney son dakikaya kadar oylarını artırmak için mücadele etti. Anketlerde başabaş giden Ohio, Florida, Iowa ve Virginia eyaletlerini gezen Romney son konuşmalarında Obama’nın dört yıllık hizmetini eleştirmeye devam etti ve verdiği istatistiklerle başkanın Amerikan ekonomisini 1929’daki büyük bunalımdan bu yana içine girdiği en büyük krizden çıkarmayı başaramadığını savundu. Romney “Yorgunluktan yorulduysanız gerçek değişime oy verin” diyerek kendisini değişimin adayı olarak sundu.
11 Aralık’a kadar
Açıklanan ilk sonuçların kılpayı farkla ABD Başkanı Barack Obama’dan yana olmasıyla Cumhuriyetçi adayın avukatları da çalışmalara başladı. Kesin sonuçların açıklanmasının ardından tablo değişmezse Romney oyların yeniden sayılması için seçim kuruluna itiraz edecek.
Hem bugünden sonra kullanılacak mazeret oyları hem de mektupla gönderilen oyların sayımı 17 Kasım’a kadar sürecek. Oy farkı çok düşük olur ve adaylardan biri başvuru yaparsa Seçim Komisyonu bir 10 gün daha çalışacak. Bu çalışma sonrasında taraflar arasında oy farkı yüzde 0.25 kadar olursa o zaman tüm eyalet oyları yeniden sayılacak ve bu da seçim sonuçlarının kesinleşmesini uzatacak. Eyalet yasalarına göre, seçim sonuçlarının 11 Aralık’a kadar kesinleştirilmesi gerekiyor. Yeni başkanlık dönemi ise 1 Ocak’ta başlayacak.
2016 seçim yarışı şimdiden başladı
ABD’de Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında kıran kırana geçen seçimin kesin sonuçları açıklanmadan, bir sonraki ABD başkanının kim olacağı tartışılmaya başlandı. Demokratlar, Obama’nın ikinci dönem seçilmesi durumunda bile 2016 seçimleri için bolca aday çıkaracak gibi görünüyor. Bu adaylardan en öne çıkan isim ise Dışişleri Bakanı Hillary Clinton. 2008 seçimlerinde Demokrat partiden başkanlığa aday olan ancak daha sonra yarıştan çekilen Clinton’un 4 yıldır başarıyla yürüttüğü dışişleri bakanlığı görevinden sonra, ABD’nin ilk kadın başkanı olmayı da rahatlıkla kıvırabileceği yorumları yapılıyor. Demokrat Partinin bir başka adayı ise New York Valisi Andrew Cuomo. Demokrat çevrelerde Cuomo’nun adı başkanlık için sıkça telaffuz ediliyor. Bir diğer muhtemel aday ise şimdiki başkan yardımcısı Joe Biden. Geveze ve genelde gaflarıyla adından sıkça söz ettiren Biden’in en büyük dezavantajı ise 2016 seçimlerinde 74 yaşına merdiven dayaması....
Cumhuriyetçi parti kanadında ise Romney’in ikinci kez başkanlık için aday olabileceği söylenirken, başkanlık için diğer öne çıkan adaylar arasında Florida senatörü Marco Rubio, Wisconsin Temsilciler Meclisi üyesi Paul Ryan, eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum, eski Florida valisi Jeb Bush’un adı geçiyor. Bush ailesinin önde gelen simalarından birisi olan Jeb Bush, eski başkan George H. Bush’un oğlu ve yine eski başkan George W. Bush’un küçük kardeşi. Jeb Bush, başkanlık seçimleri için aday olup olmayacağı sorularına “bu seçeneği gözardı etmiyorum” diye cevaplıyor.
Haberin Devamı