AB'nin Türkiye endişesi sürüyor
Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki en yüksek karar organı olan Ortaklık Konseyi’nde üye ülkelerin ortak pozisyonunu yansıtacak belgenin taslağı hazır. Eylül ayının ilk haftasında yapılması öngörülen toplantıya ilişkin AB Ortak Tutum Belgesi taslağı, genel hatlarıyla eleştiri dozu yüksek bir içeriğe sahip.
Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre, AB’nin Türkiye ile ilgili İlerleme Raporu’nun ön özeti niteliğinde de olan belgede öne çıkan bazı tespit ve vurgular şöyle: * Demokrasi, hukuk devleti, ifade özgürlüğünün de dahil olduğu temel özgürlükler söz konusu olduğunda AB’nin Türkiye’den beklentisi en yüksek standartlara saygı gösterilmesidir. Kopenhag kriterlerine tam uyum için, yeni bir anayasa hazırlanmasına ilişkin olanlar da dahil, reformların Avrupa standartlarına uygun olmasının sağlanmasına ihtiyaç var.
* Yasaların dar yorumlanması, siyasi baskı, gazetecilere yönelik davalar, internet sitelerine getirilen yasaklar, Cumhurbaşkanı’na hakaret davaları, terörizmle mücadele yasaları aracılığıyla sıkça meydan okunan ifade özgürlüğüne ilişkin ciddi endişe söz konusu.
YARGIYA MÜDAHALE ELEŞTİRİSİ
Bu endişeler, akademisyenlerin özgür konuşmalarını hedef alan gelişmeler, önde gelen gazetecilerin yargılanıp cezalandırılması ya da medya sektöründeki özel malları etkileyen kararların da dahil olduğu kaygı verici gelişmelerle ağırlaştı. Gazetecilere ve medya organlarına yönelik yıldırma ve baskıyı ortadan kaldırma amaçlı önlemler alınmalı.
* Güçler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve yargıçların kişisel bağımsızlığı hukukun üstünlüğüyle yönetilen demokrasilerde zorunlu ön şartlardır ve Türkiye’nin AB’ye katılım süreci açısından çok önemlidir.
* Reform paketleri aracılığıyla uygulanan reform süreci önemli ancak son iki yılda yürütmenin yargının çalışmasına sistematik şekilde müdahalesine işaret eden gelişmeler güçlü endişe kaynağı.
* Yargıtay ve Danıştay’ın yapılarına kapsamlı değişiklik getirme amaçlı düzenlemeler yargının bağımsızlığı ve güçler ayrılığı üzerinde olumsuz etki yaratabilir.
TERÖRLE MÜCADELEYE DESTEK
AB, tüm terör saldırılarını ve şiddeti güçlü şekilde kınar, insan haklarına, ifade özgürlüğünün de dahil olduğu temel özgürlüklere ve uluslararası hukuka saygı gösterirken terörün her türüyle ve terörizmin finansmanıyla mücadelede tam desteğini sunar.
* Güneydoğudaki duruma ilişkin olarak AB, Türkiye’nin ciddi bir PKK terörizmi tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ve şiddet eylemlerine karşı kendini koruma hak ve isteğini tanır. PKK’nın şiddet eylemlerini derhal sona erdirmesine ihtiyaç var. Taraflar Kürt sorununa sürekli bir siyasi çözüm için barış görüşmelerine kaldığı yerden devam etmeli.
* Yolsuzluk endişe konusu olmayı sürdürüyor. Kamuoyunun devlete ve kurumlarına güveni ancak yolsuzluk suçlamalarının şeffaf ve tarafsız şekilde ele alınmasıyla sağlanabilir.
NORMALLEŞME ADIMLARI İYİ
Türkiye önemli bir bölgesel role sahip. AB, Türkiye’yi, Uluslararası Suriye Destek Grubu tarafından başlatılan siyasi sürece yönelik angajmanını sürdürmeye çağırır. AB, Türkiye ile İsrail ilişkilerinin tamamen düzeltilmesi için uzun süredir devam eden ve anlaşmayla sonuçlanan çabaları memnuniyetle karşılar, Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin olumlu adımları not eder, Mısır ile ilişkilerin normalleştirilmesini teşvik eder.
! AB, bir aday ve ortak ülke olarak Türkiye ile ilişkilere verdiği önemi teyit ediyor. AB, Türkiye’nin ekonomik ve siyasi reformları açısından çıpa olarak kalmayı sürdürmeli.