ABD'nin Musul oyunu
Ankara’nın, Fırat Kalkanı Operasyonu ile Suriye’deki oyunu bozması üzerine, başta ABD olmak üzere, İran ve Irak, Türkiye’yi Musul operasyonunun dışında tutmak için her yola başvuruyor. Uluslararası koalisyonun ABD’li sözcüsünün, “Türk askeri DAEŞ’le mücadele eden koalisyonun içerisinde değil” açıklaması oyunu tüm çıplaklığıyla ortaya koyuyor
Suriye'de Fırat Kalkanı Operasyonu ile oyunu bozulan başta ABD olmak üzere İran ve Irak, Musul operasyonunda Türkiye'yi masanın dışında tutmak için her yolu deniyor. Etnik ve mezhep çatışması tehlikesine dikkati çekerek operasyona katılmak isteyen Ankara, diplomatik ayak oyunları ve sözde fetvalarla engellenmeye çalışılıyor.
Musul'un DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla yapılacak operasyon öncesinde ilk adımı Irak Meclisi attı. ABD ve İran askerinin üsleriyle varolduğu Irak'ta Türk askerini dışlama operasyonu başlatıldı. Irak Temsilciler Meclisi, DAEŞ'e karşı yerel güçleri eğiten Başika'daki Türk askerinin çekilmesini istedi.
İRAN'A SESSİZ KALIYORLAR
TSK, Başika'ya bölgedeki hakim güçlerin daveti üzerine intikal ederken, İran'ın Irak genelinde kurduğu 7 askeri istihbarat ofisi hiç bir yasal dayanağı ve daveti olmadan çalışmalarını sürdürüyor. Bağdat yönetimi bu durumu sadece izlemekle yetiniyor.
Şİİ İMAM DEVREYE SOKULDU
Türkiye'yi masanın dışında bırakmaya yönelik hamleler birbirini takip ediyor. ABD'nin 2003 sonrası Şii din adamı Sistani'ye karşı denge kurmak için bölgeye getirttiği ve koruma altına aldığı Şii dini merci Kasım el Tai de devreye sokuldu. el Tai'ye, Başika'daki askerimiz için “muharip Türk güçleriyle savaşma” konusunda “söz konusu güçlerle savaşmanın şer'i, ahlaki ve toplumsal olarak vacip olduğu” sözde fetvası verdirildi.
ABD'nin Musul operasyonunda yeni mezhep çatışmalarını beraberinde getirecek planlama hataları Türkiye'nin tepkisini çekiyor.Türkiye ve ABD arasında, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken ve Başkan Barack Obama'nın DAEŞ'le Mücadele Küresel Koalisyonu Özel Temsilcisi Brett McGurk geçen Salı Ankara'da DAEŞ'le mücadele kapsamında bir dizi görüşme yaptı. Görüşmelerde, Türk tarafı kendisine sunulan operasyon planında sakıncalı bulduğu ve bölgenin fay hatlarına etki edebilecek 5 çekincesini Washington'un dikkatine getirdi.
MEZHEP SAVAŞI UYARISI
ABD ile yapılan görüşmelerde Türkiye'nin ilk uyarısı tarihi Türkmen kenti olan Telafer ilçesine ilişkin. Washington yönetimi, en büyük ilçe olan Telafer'i milislere bırakmaya kararlı olduğunu Ankara'ya bildirdi. Ankara ise Şii milislerin de kente intikalinin olumsuz sonuçlara yol açacağı uyarısında bulundu. ABD'nin Türkmen kenti Telafer'i Şii milislere bırakma kararı, 2004-2005'te yaptıkları gibi mezhep savaşını tetikleyebilir Türkiye'nin ABD'ye ikinci uyarısı, İran-Irak-Suriye arasında kopan kara bağlantısını Haşdi Şabi'nin Telafer'le kuracak olması. Şii milislerin Telafer'e yerleşmesi, Suriye sınırına ulaşıp İran-Irak için “mezhep koridoru”nu tekrar açmalarına neden olacak Bu durum da İran ve Irak'tan Beşşar Esed rejimine milis ve askeri lojistik naklini kolaylaştıracak.
PKK SINIRDA KALICI OLUR
Ayrıca, Şii milislerin Telafer'de güçlenmesi, komşu ilçesi Sincar'da PKK karşısında IKBY varlığını zayıflatacak. Terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığı kalıcı hale gelecek. Şii milisler Telafer'e komşu Sincar'daki PKK ile ittifağını güçlendirip Irak-Suriye sınırında kalıcı hakimiyet kuracak.
RAKKA'DA TOPLANIRLAR
Ankara, DAEŞ'in güç kaynağı Rakka ve Musul'a eş zamanlı hamlenin sonuç alıcı olacağını iletti. ABD'nin yalnızca Musul'daki operasyona ağırlık vermesi durumunda ise buradan kaçacak DAEŞ militanlarının Rakka ve hatta Bab ilçesine yığılmaları söz konusu olabilir. Türkiye bu nedenle ABD yönetimini, Musul'da attığı adımların, Suriye'de Bab ilçesine yaklaşan Fırat Kalkanı Harekatı aleyhine dönmemesi uyarısında bulundu.
MUSUL SAHİPLERİNE VERİLMELİ
Irak yönetiminin isteği üzerine Türkiye, 2015 başında Musul'un Başika bölgesinde yaklaşık 3 bin yerel gönüllüyü eğitti. Ankara, bölgenin asıl sahibi Musullular olduğu için Türkiye'nin eğittiği 3 bin yerel gönüllüye operasyonda rol verilmesini istedi.
ABD BAŞİKA'DA ÜS KURMAK İSTİYOR
Yeni Şafak'a açıklama yapan Kürt kaynaklar, ABD'nin Başika'da üs kurmak için girişimlerde bulunduğunu ve fiziki çalışmalar için sahaya indiğini ifade etti. Geçtiğimiz hafta 22 kişilik ABD'li askeri danışmanın önce Musul barajı bölgesine gittiği ardından Başika'da üs kurmak için yer belirlediği öğrenildi.
ABD'Lİ KOMUTANDAN SKANDAL SÖZLER
Irak'ta Türkiye'yi dışlama kampanyasında ABD de rolünü oynuyor. DAEŞ karşıtı uluslararası koalisyonun ABD'li sözcüsü Albay John Dorrian, “Irak topraklarında bulunan Türk ordusu, Irak hükümeti tarafından verilen resmi izinle gelmemiştir ve illegaldir” iddiasıyla, Ankara'yı Musul operasyonunun dışında tutma mesajını açıkça verdi. Dorrian, Türk askerlerinin, Irak hükümetine DAEŞ ile mücadelesinde yardımcı olan ve destek veren uluslararası koalisyon güçlerinin içerisinde olmadığını söyledi.
ABD, Halep'in kuzeyinde savaşan gruplara, “PYD ile anlaşın, önce Kuzey Halep sonrada Rakka'yı DAEŞ'ten birlikte temizleyin" baskısı yapıyor. Çobanbey bölgesinde Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanları ile görüşen ABD'li yetkililer, 'ÖSO ve Suriye PKK'sı PYD'nin işbirliği yapması halinde, hem Halep'in kuzeyinin hem de Rakka ve Deir ez Zor bölgesinin DAEŞ'ten birkaç ay içersinde temizleneceğini' söylüyor.
GRUPLAR ÇATIŞIYOR
Cerablus'tan başlayan ve 120 köyün özgürleştirildiği Fırat Kalkanı Harekatı'na katılan muhalif gruplar arasında Çobanbey bölgesinde çatışmalar yaşanıyor. Muhalifler çatışmaların nedenini ABD'nin bölgedeki varlığı ile açıklıyor. Yeni Şafak'ın konuştuğu muhalif komutanlar, “Gruplar arasında ABD'nin yürüttüğü politikalar ve aramıza ektiği fitne tohumları sebebiyle içimizde çatışmalar oluyor. En son Ahrar el Şarkiya ve Liva el Hamza çatıştı. 6 arkadaşımız hayatını kaybetti ve 14 askerimiz yaralandı" dedi. Hummer rüşvetiABD tarafından son bir hafta içerisinde bölgeye getirilen 10 Hummer zırhlı araç Pentagon güdümlü gruplara dağıtıldı. Muhalifler geçtiğimiz günlerde biri DAEŞ tarafından imha edilen Hummer zırhlılarının bir rüşvet ve fitne kaynağı olduğunu belirtiyor. Muhalifler ayrıca ABD'nin silah, cephane ve para unsurunu da koz olarak kullanmayı sürdürdüğünü aktarıyor.Sızamadan vuruldular
SÖZDE DOST ATEŞİ
ABD uçakları, Musul operasyonu için hazırlıklarını sürdüren ve tamamı Sünni ve Musullu olan Haşdu'l Aşair'e bağlı güçleri vurdu. 20 kişinin öldüğü olayla ilgili açıklamada, koalisyon uçaklarının Sünni güçleri yanlışlıkla vurduğu iddia edildi.
Şii milisleri de devreye soktular
Musul harekatına katılmayacağı açıklanan Şii milisler de Türkiye'yi hedef aldı. Şii milis grubu Haşdi Şabi, Türkiye'yi Irak'ta “işgalci” olarak tanımladı ve çekilmemeleri durumunda DAEŞ'le savaştıkları gibi Türk Ordusu'yla da savaşacakları tehdidinde bulundu. Haşdi Şabi Güvenlik Sözcüsü Yusuf El Kilabi, “Irak'ın kuzeyinde bulunan güçler işgalcidir ve Irak Hükümeti tarafından davet edilmemiştir. Bu şekilde kalmaları durumunda onlara işgalci güç muamelesi yapar, IŞİD'le savaştığımız gibi onlara karşı da savaşırız. Aynı şekilde Türk Ordu güçlerine karşı da geliriz” ifadelerini kullandı.
YENİ ŞAFAK