Gazete Vatan Logo

ABD'li gazeteci vuruldu Türk rehineye ne oldu?

Yemen'de El Kaide'ye başarısız operasyon

ABD'li gazeteci vuruldu Türk rehineye ne oldu?

Yemen'de El Kaide’nin 1 yıldır esir tuttuğu ABD'li gazeteci Luke Somers'ı kurtarmak için ABD operasyon yaptı. Baskında gazeteci ve bir başka rehine öldü, onlarla tutulan Türk rehinenin akıbeti ise bilinmiyor...

El Kaide'nin Yemen kolu, 2013'te bu ülkede BBC dahil olmak üzere birçok uluslararası yayın kuruluşuna free-lance gazeteci olarak çalışan ABD'li gazeteci Luke Somers'ı kaçırdı. 1 yılı aşkın süredir belirlenemeyen bir yerde yine bu ülkede kaçırılan bir Güney Afrikalı, bir İngiliz ve bir Türk rehine ile birlikte tutulduğu belirtiliyordu. Amerikan özel timleri, geçen ay bir operasyon düzenledi ama başarısız oldu. Bu girişimin ardından El Kaide, bir video yayınlayarak taleplerinin karşılanmaması durumunda 3 gün içinde ABD'li rehineyi öldüreceklerini duyurdu.

Obama talimat verdi

Obama'nın gece yarısı verdiği talimatla operasyon uygulamaya konuldu. Amerikan birlikleri, Yemen özel timleriyle birlikte kurtarma operasyonuna dün sabaha karşı start verdi. Önce Yemen El Kaidesi'ne yönelik bir hava saldırısı düzenlendi.

Haberin Devamı

9 El Kaideli'nin öldüğü dikkat dağıtmak için yapılan bu saldırının ardından ABD komandoları harekete geçti. Ancak militanlar, kaybedeceklerini anlayınca ABD'li gazeteciyi başına kurşun sıkarak infaz etti. Ağır yaralı gazeteci askeri helikopterle hastaneye kaldırılsa da kurtarılamadı.

'Türk yaralı olabilir'

Aynı şekilde Somers'la birlikte tutulan Güney Afrikalı yardım görevlisi Pierre Korkie de çıkan çatışma sırasında hayatını kaybetti. ABD'li kaynaklar operasyonda yaralı kurtulan kişilerin ise hastanede tedavi altına alındığını açıkladı. Bu da akıllara onlarla birlikte tutulduğu iddia edilen Türk ve İngiliz rehineyi getirdi. Yemen'de El Kaide tarafından kaçırıldığı belirtilen Türk rehinenin kimliği ve nerede kaçırıldığı konusunda daha önce hiçbir bilgi açıklanmamıştı.

ABDli gazeteci vuruldu Türk rehineye ne oldu

'Yemen Baharı'nı o çekmişti

Foto muhabiri olan Somers, Orta Doğu'da çalışırken Arap Baharı isyanlarını görüntüleyen gazetecilerden birisiydi. 2012'de Yemen'de yaşanan olayları takip eden Somers, BBC için de yaşananları gözler önüne seren fotoğraflar çekmişti.

Haberin Devamı