AB'den Türkiye'ye sıcak mesaj! 3 ülke baskı yaptı: Ankara'ya somut bir şeyler sunulmalı
Avrupa Birliği ilişkilerdeki uzun duraklamanın ardından Türkiye'ye sıcak bir mesaj gönderirken, Avrupa medyası da Türkiye'nin 'kilit bir aktör' olduğunu yazdı. Euractiv'in ulaştığı AB'li kaynaklar ise Brüksel'de devam eden görüşmeler sırasında Almanya, İtalya ve İspanya'nın Türkiye'ye "somut" bir şeyler sunulması için baskı yaptığını yazdı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel’deki olağanüstü AB liderler zirvesinin ilk gününde Türkiye ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
AB liderlerinin Türkiye konusunda stratejik bir görüşme gerçekleştirdiğini ve oturumun sonunda tüm liderlerin Türkiye ile ilişkiler konusunda mutabık olduğunu ifade eden Michel, “Türkiye ile olumlu bir ilişki kurmak istiyoruz. Bu ülke ile istikrarlı ilişkiler geliştirmek istiyor ve aşamalı, orantılı ve geri dönebilir bir yaklaşım temelinde çalışmak istiyoruz. Burada, Kıbrıs’taki durumun, özellikle de BM’nin çözüm sürecinin son derece önemli olduğuna vurgu yapmak istiyorum” dedi.
AB YILLARCA SÜREN DURAKLAMANIN ARDINDAN İLİŞKİLERİ CANLANDIRMAK İSTİYOR
AB'den Türkiye'ye gönderilen sıcak mesaj bugün dış basında da ön plana çıktı. Alman Tagesschau gazetesi Ankara-Brüksel arasındaki ilişkilerin yıllardır karmaşık bir şekilde devam ettiğini ancak AB'nin artık daha yakın ilişkiler istediğini yazdı:
"Yıllar süren duraklamanın ardından AB, Türkiye ile ilişkileri yeniden canlandırmak istiyor. Üye ülkeler tarafından Brüksel'de kabul edilen bildiride 'AB'nin, Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortam ile Türkiye'yle iş birliğine dayalı ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişki geliştirilmesinde stratejik çıkarı vardır' denildi."
TÜRKİYE ANAHTAR ÜLKE, AB BUNU DEĞERLENDİRMELİ
İsviçreli Neue Zürcher Zeitung gazetesi ise yıllarca süren gerilimin ardından Türkiye'nin yüzünü yeniden Batı'ya çevirdiğini vurgulayarak 'Avrupa'nın bunu değerlendirmesi gerekiyor çünkü Türkiye bölgede nüfuzun anahtarı olmaya devam ediyor.' dedi.
İsveç'in NATO üyeliği, ABD ile yapılan F-16 anlaşması ve Yunanistan ile ilişkilerdeki yeni döneme dikkat çeken gazete Türkiye'nin Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmada da gerilimi tırmandırmak yerine sakinleştirmeye odaklandığını yazdı.
"ANKARA ZOR AMA ÖNEMLİ BİR ORTAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın jeopolitik bir aktör olduğunu vurgulayan gazete haberinde şu ifadelere yer verdi;
"Rusya-Ukrayna savaşıyla jeopolitik önem kazanan Karadeniz'de Türkiye çok önemli bir rol oynuyor. Ankara ile iyi bir ilişki, AB'nin Rusya'dan açıkça uzaklaşan Ermenistan'ı güçlendirme çabalarında çok faydalı olabilir. Türkiye, İran'la ve onun bölgesel rolüyle ilgili tüm konularda da kilit bir aktör.
Türkiye ile daha yakın bağ kurmak, onu bu konuda teşvik etmek ve desteklemek Avrupa'nın jeopolitik çıkarınadır. Ankara bölgesel güvenlik ve düzen konularında Avrupa için zor ama önemli bir ortak."
AB'YE BASKI: TÜRKİYE'YE SOMUT BİR ŞEYLER SUNULMALI
Brüksel merkezli yayın kuruluşu Euractiv ise, ismi açıklanmayan bir AB diplomatının verdiği bilgileri okuyucuları ile paylaştı ve özellikle Almanya'nın Türkiye'ye olumlu mesaj verilmesi konusunda ısrarcı olduğunu İtalya ve İspanya'nın da Berlin'le aynı fikirde göründüğünü ve Türkiye'ye "somut" bir şeyler sunulması için baskı yaptığını yazdı.