ABD'den o görüntülere sert tepki!
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Suriye yönetiminin savaş suçu işlediğini öne süren ve İngiliz The Guardian gazetesinde yayınlanan işkence raporu ile işkence fotoğraflarının, Beşar Esad'ın yönetimden el çektirilmesi yeni için başka bir neden olduğunu söyledi.
ABD'nin Orta Batı ve Kuzey Doğu bölgelerini etkisi altına alan kar fırtınası nedeniyle, gündelik basın toplantısını, gazetecilerle telefon bağlantısı yaparak gerçekleştiren Marie Harf, bir gazetecinin 'Suriye ile ilgili uluslararası görüşmelerin yapılmaya başlamasından hemen önce yayınlanan rapor konuyu daha da karmaşıklaştırır mı' sorusuna verdiği yanıtta, 'Önemli olan karmaşıklaştırması değil, karmaşık olduğunu zaten biliyoruz. Rapor, bu konuda bir an önce gelişme sağlanması gerektiğini ortaya koyuyor. Ortadaki durumun çok korkunç olduğunu ve politik bir değişim süreci gerektirdiğini ve Esad'ın yönetimden uzaklaştırmamız gerektiğini ortaya koyuyor' dedi. Suriye yönetimini en sert şekilde kınadıklarını belirten Marie Harf, 'Sözünü ettiğiniz rapor ve fotoğraflar, yönetimin Suriye halkının hak ve özgürlüklerini inkar etmekten öte, çok yaygın ve sistematik olarak fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladığını gösteriyor' dedi.
Bu tür raporlar karşısında ABD'nin her zaman için sesini yükselttiğini, şimdi de böyle yaptıklarını, bundan sonra da bunu yapmayı sürdüreceklerini belirten Harf, 'Daha önce de söylediğimiz gibi, Suriye rejimi savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlemiştir. En son yayınlanan fotoğraflar son derece rahatsız edici, bakması bile korkunç. Böyle bir girişim çok ciddi uluslararası bir suçtur. Başından beri de söylediğimiz gibi, Suriye'de bu şiddeti uygulayanlar mutlaka sorumlu tutulacaklardır' dedi.
The Guardian gazetesi, önceki gün Suriye ordusunda 13 yıl askeri polis olarak görev yapan, güvenliği gerekçesi ile 'Sezar' takma adı ile anılan bir kişinin Suriye'de iç çatışmaların başlamasından bu güne kadar askeri hastanelere ölü olarak getirilen kişilerin fotoğraflarını çekerek belgelendirdiği savunulan rapor ve işkence fotoğraflarını yayınlamıştı.
İngiltere'de savaş suçu ve insanlığa karşı işlenen suçlar konusunda uzman uluslararası hukukçular ile adli tıp ve adli fotoğraflar konusunda bilir kişilerden oluşan özel bir komisyon tarafından hazırlandığı belirtilen raporda, fotoğrafı çekilen kişilerin, sistematik işkenceye tabi tutulduğu, elleri ve ayakları bağlıyken işkence yapıldığı, tel, ip ve hatta araçlardaki 'triger kayışı'na benzer cisimlerle boğulduklarının saptandığı belirtilmişti.