Gazete Vatan Logo

ABD’nin Suriye destesi!

Aynısı Beşar Esad için bastırılacak

ABD’nin Suriye destesi!

ABD Irak diktatörü Saddam Hüseyin ve yandaşları için hazırladığı iskambil destesinin aynısını Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad için bastırmaya hazırlanıyor. Arapça yayın yapan Londra merkezli El Şark el Avsat gazetesinin haberine göre, önümüzdeki günlerde kamuoyuna duyurulması planlanan Suriye iskambil destesinde, Suriye rejiminin en çok aranan 100 ismi ve kısa biyografilere yer alacak.

ABD’nin Suriye destesi


İskambil kartlarında Esad bir, kardeşi Mahir Esad iki numara. Şebiha’yı finanse eden iş adamı Rami Mahluf üçüncü, Esad’ın özel güvenlik danışmanı Ali Memluk en çok aranan dördüncü isim. ABD Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandıran habere göre, iskanbil destesinde yer alan Suriyeli yetkililer, cinayet ve yolsuzluk suçundan dahi olsa kendileri hakkında soruşturma başlatan kişilerle işbirliği yaparlarsa kısmi aftan yararlanma şansına sahip olacak. ABD’nin bu iskambil destesi sayesinde Esad’a yakın kişilerin Suriye rejiminden ayrılarak taraf değiştirmesini sağlama amacında olduğu belirtiliyor. Obama yönetimi bu deste sayesinde yaşamak için tek yollarının Esad’ın yanında durmak olduğuna inanan Aleviler için de Şam rejimini terk etme fırsatı sunuyor. Amerikan yönetiminin hazırlayacağı Suriye destesinin bu kadar erken aşamada bastırılmasının Suriye halkına yönelik olumlu bir mesaj taşıyacağına, diğer taraftan da Esad ile işbirliği yapan özel şirketlere de gözdağı vereceğine inanılıyor. Saddam ve Baas Partisi yöneticileri için basılan iskambil destesi planı daha önce de Güney Afrika, İrlanda ve Ruanda’da uygulanmıştı.

Kimyasal silahlar için küresel dayanışma

Amerikan New York Times gazetesi, Suriye’de kasım ayında kimyasal silahların kullanılması emrini veren Devlet Başkanı Beşar Esad’ın dünya ülkelerinin ortak dayanışması sonucunnda bu kararından son anda az geçirildiğini ortaya çıktardı. Gazeteye göre, Suriye ordusu kimyasal silahların depolandığı iki üste elindeki ölümcül sarin gazını karıştırarak 250 kilo ağırlığındaki bombalara monte etti. Onlarca bomba uçaklara yüklenmeye hazır hale getirildi. İsrail, uydudan üstlerdeki hareketliliği görerek ABD’ye bildirdi. Obama yönetimi alarma geçerek, dünya liderlerini haberdar etti ve ardından Esad yönetimine, “Eğer bombaları kullanırsan iki saat içinde en yakın üsten başına bomba yağdırırım” mesajı gönderildi. Obama’nın Rusya, Irak, Türkiye ve Ürdünlü askeri komutanlar aracılığıyla Esad’a baskı yaparak kimyasal silah hazırlıklarını durdurdu. Ancak gazete, Esad’ın iki üste hazırladığı kimyasal silahları her an kullanma endişesinin devam ettiğine dikkat çekti.

Haberin Devamı