ABD’nin doğduğu kentte ‘Bağımsız Fİlistin’ rüyası
ABD’nin İngiltere’den bağımsızlığını kazandığında ilk başkenti Annapolis olmuştu.
Annapolis, şimdi de 40 yıldır süren İsrail-Filistin sorununa nokta konulan yer olabilir. Tek amaç: Bağımsız Filistin Devleti
İsrail-Filistin barışının sağlanması ve tüm dünya tarafından tanınacak, sınırları belli, bağımsız bir Filistin devletinin kurulması yıllardan beri Ortadoğu’da barış isteyenlerin en büyük hayali. Ancak bu hayal şimdiye kadar gerçekleşen onlarca girişime rağmen hayata geçirilmiş değil. 7 yıl önce hayal kırıklığıyla sonuçlanan Camp David görüşmelerinden sonra barış için en önemli adım bugün ABD’nin Annapolis kentinde atılıyor. 49 ülke ve kurumun katılacağı zirve için seçilen yer çok anlamlı. Annapolis, ABD’nin İngiltere’den bağımsızlığını kazandığında ülkenin ilk başkenti olan şehir.
Irak ve Afganistan ile yerle bir olan imajını düzeltmek isteyen ABD ve Başkan George Bush, zirvenin olumlu sonuçlanması için yoğun bir çaba içinde. Uzmanlar “zirve çok da umut vermiyor” dese de ilk kez Filistin-İsrail görüşmelerine rekor sayıda katılım var. 16 Arap ülkesinin temsilcisinin İsrail ile masaya oturmayı kabul etmesi de bir başka önemli ayrıntı.
Taslak hazır
Suudi Arabistan bile İsrail’i ilk kez bu zirvede muhatap olarak kabul etti. Suriye de düşük seviyede de olsa zirveye katılıyor. Türkiye de Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile zirvedeki yerini alacak. 3 günlük zirve öncesinde dün İsrail ve Filistin heyetleri pazarlık unsurlarını belirleyen bir taslak belge imzaladı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, bu belge için iki taraf arasında mekik dokudu. Bush dün Filistin devletinin kurulmasından yana olduğunu yineledi. Beyaz Saray’ın açıklamasında Bush’un barış ve istikrar içinde yaşayan İsrail ve Filistin’den yana olduğu ifade edildi. ABD Başkanı Annapolis’te yer alan uluslararası katılımcıları, “bu hayalin gerçekleşmesi için çabalarını iki kat artırmaya” çağırdı.
Hamas: Annapolis kararları Filistinlileri bağlamaz
Gazze’de kontrolü elinde bulunduran Hamas “Annapolis’te alınacak kararlar halkımızı değil sadece imzayı atanları bağlar. Çünkü Filistinliler, haklarını ortadan kaldırması için kimseye yetki vermemiştir” dedi. Dün Gazze sokaklarında gösteriler yapan Hamas, Annapolis’teki konferansı protesto etmek için dün, alternatif bir konferans düzenledi. Konferansta, Filistin’in sınırlarının bugünkü İsrail’i de kapsadığı, mültecilerin ülkelerine geri dönmelerinin kutsal hakları olduğu ve bu iki haktan da feragat etmenin “hainlik” olduğu açıklandı. İran lideri Ahmedinecad da zirveyi “Siyonistlerin işi” olarak değerlendirdi.
LİDERLERİN AKLINDAN NELER GEÇİYOR
Onun için ölüm kalım toplantısı
Annapolis, Mahmut Abbas’ın sonu ya da yeniden doğumu olabilir. El Fetihçi Abbas, partisiyle özdeşleşen Filistin davasını uluslararası arenaya tekrar getirmek istiyor. Abbas, buradaki görüşmelerle, Filistin’in bağımsızlığı için ne kadar yol aldığını halkına göstermeyi planlıyor. Ancak Hamas’ı memnun etmesi çok zor.
Bölgedeki imajını düzeltmek istiyor
Irak nedeniyle ve Ortadoğu’da imajı yerle bir olan Bush, İslam dünyasının en büyük sorunlarından olan İsrail-Filistin sorununa el atarak imajını düzeltmeye çalışıyor. Arkasına 16 Sünni Arap ülkesini alarak, Şii İran ve Gazze’yi kontrol eden İran destekli Şii Hamas’ı yalnız bırakmak istiyor. Konferanstan bir sonuç çıkmazsa, Bush’un “En azından denedim ama olmadı” deme şansı olacak.
Arap ülkeleriyle ilişki kuracak
Geçen yılki Lübnan Savaşı ve yolsuzluk skandallarıyla eleştirilen Olmert siyasi ölüm kalım savaşı veriyor. Muhalefetin topa tuttuğu Başbakan, bu konferansla ABD’nin desteğini alarak, koltuğunu sağlamlaştırmayı planlıyor. Konferansa S.Arabistan, Suriye ve diğer Arap ülkelerinin de katılması bu ülkelerle ilk kez diplomatik ilişki kurmak için bulunmaz bir fırsat.
Türkiye dahil 49 davetli
Annapolis Konferansına katılanlar: ABD, İsrail, Filistin Yönetimi, Cezayir, Arap Birliği Genel Sekreteri, Bahreyn, Brezilya, Kanada, Çin, Mısır, Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği Yüksek Komiserliği, Avrupa Birliği Dönem Başkanı Portekiz, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, Endonezya, Irak, İtalya, Japonya, Ürdün, Lübnan, Malezya, Moritanya, Fas, Norveç, Umman, Pakistan, Polonya, Katar, Rusya, Suudi Arabistan, Senegal, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, Sudan, İsveç, Suriye, Ortadoğu Dörtlüsü Ortadoğu Özel Temsilcisi Tony Blair, Tunus, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Yemen. Gözlemciler: IMF, Dünya Bankası.
İLGİLİ HABER
Masada Kudüs var