ABD, "kirli savaş" dönemine ait 500 gizli belgeyi daha yayınladı
ABD, Arjantin'daki 'Kirli Savaş' döneminde yaşanan insan hakları ihlallerini içeren yaklaşık 500 gizli belgeyi daha yayınladı.
ABD hükümeti Arjantin'de 1975 ile 1984 arasındaki cunta döneminde yaşanan insan hakları ihlalleri ile ilgili yeni gizli belgeleri dün yayınladı.
Beyaz Saray'ın yayınladığı 500 yeni belge, Başkan Barack Obama'nın insan haklarını ihlal edenleri cezalandırma konusunda Arjantin'e verdiği yardım sözü kapsamında yayınlandı. CIA, FBI ve diğer kurumlara ait belgeler Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter ve Ronald Reagan'ın başkanlık dönemlerini kapsıyor. Martta darbenin 40. yıldönümünde Arjantin'i ziyaret eden Obama 2002'de açıklanan yaklaşık 4 bin gizli belgenin devamının gelebileceğini duyurmuştu.
GİZLİ BELGELER ABD'Lİ YETKİLİLERİN SOLCULARI BASTIRMASI İÇİN CUNTAYA VERDİĞİ DESTEĞİ ORTAYA SERDİ
Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri ve insan hakları örgütlerinin isteği üzerine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry açıklanan gizli belgelerden 1000'ini ağustosta Macri'ye teslim etmişti. Beyaz Saray, 1000 gizli belge ile son açıklanan 500 gizli belgenin www.icontherecord.tumblr.com adresinde kamunun erişimine açık olduğunu da belirtti. Obama yönetiminden yapılan açıklamada "Gizli belgelerin açıklanması projesi ABD hükümeti kurumlarının Arjantin'de 1975 ve 1984 arasındaki insan hakları ihlallerini aydınlatacak belgeleri sağlama, kamuya açma ve araştırma konusundaki tarihi çabasını temsil ediyor. Bu son açıklanan gizli belgeler, ABD'nin Arjantin'de barış ve adaleti teşvik için, şeffaflığın önemini vurgulamak ve insan haklarına olan ortak bağlılığımızın altını çizmek için verdiği sözü temsil ediyor. Son belgeler uzun ve gayretli gizli belge açıklama sürecinin ikinci adımı" denildi.
KISSINGER DARBEYE DESTEK VERMİŞTİ
Arjantin'de 1976'daki darbe sonrasındaki 7 yıllık dönem 30 bine yakın muhalifin öldürülmesi ya da kaybedilmesi nedeniyle ‘Kirli Savaş' olarak anılıyor. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı olan Henry Kissinger, 1976'daki darbeye destek vermiş ve "Ne kadar çabuk başarılı olursanız o kadar iyi" demişti.