ABD, başarısız rehine kurtarma operasyonunu savundu
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Yemen'de El Kaide'nin elindeki ABD vatandaşı fotomuhabirin ve Güney Afrika vatandaşı öğretmenin militanlar tarafından öldürülmesiyle sonuçlanan başarısız kurtarma operasyonu girişimini savundu.
Hagel, kurtarma girişimlerinin 'riskleri olduğunu' kabul etti, fakat ABD'nin rehinelerin kurtarılması için izlediği politikanın gözden geçirilmesine ve değiştirilmesine gerek olmadığını söyledi.
ABD güçlerinin operasyonunda, El Kaide'nin elinden kurtarmaya çalıştığı Amerikalı fotomuhabir Luke Somers ve beraberindeki Güney Afrika vatandaşı öğretmen Pierre Korkie militanlar tarafından vurularak öldürüldü.
Korkie'nin çalıştığı yardım kuruluşu dün yaptığı açıklamada Korkie'nin 'Pazar günü serbest bırakılmasının' öngörüldüğünü söyledi ve ABD'yi 'her şeyi mahvetmekle' suçladı.
ABDli yetkililer, Somers'in hayatının tehdit altında olduğuna inandıkları için Yemen'in güneyine baskın düzenlediklerini ifade ediyor.
Fakat operasyon öncesinde, öğretmen Korkie'nin serbest bırakılması için fidye ödendiği ortaya çıktı.
Korkiye ve Somers'in ölümüyle sonuçlanan kurtarma operasyonu girişimi hakkında Afganistan'da konuşan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel şu ifadeleri kullandı: "Geriye dönüp sürecimizin kusursuz olup olmadığını gözden geçirmek gerektiğini düşünmüyorum. Mükemmel değil miydi? Evet değildi. Risk var mı? Evet var. Ama biz, bir Amerikalının rehin olarak tutulduğu ve bir Amerikalının hayatının tehlikede olduğu gerçeğiyle yola çıkıyoruz. Bu gerçekle başlıyor ve buradan ilerliyoruz."
'Pasaportu hazırdı, serbest kalıyordu'
Operasyonda öldürülen Güney Afrikalı Korkie'nin çalıştığı Vakf-ûl Vakıfûn adlı yardım kuruluşunun Yemen sorumlusu Anas Hamati, BBC'ye yaptığı açıklamada Korkie'nin serbest kalması için her şeyin hazır olduğunu söyledi.
Hamati, "Pierre Korkie çok hastaydı. Fıtığı vardı. Arabulucular onu teslim almaya hazırlanıyordu. Pasaportu, her şeyi hazırdı" dedi.
Kuruluşun açıklamasında da, "Korkiye Pazar günü El Kaide tarafından serbest bırakılacaktı. Ailesinin acısı bu yüzden daha da büyük olacak" dendi.
Washington'da BBC muhabiri Tom Esslemont'a konuşan üst düzey bir Amerikalı yetkili ise, kurtarma operasyonunu düzenleyenlerin Korkie'nin de alı konulduğunu bilmediklerini söyledi.
Güney Afrika hükümeti, Korkie'nin ölümünden 'büyük üzüntü duyduklarını' belirtti.
Hükümet sözcüsü Nelson Kgwete, "Bu korkunç olayın sona ermesi için ABD ve Yemen hükümetiyle beraber çalışıyoruz. Bu operasyonun, Korkie ve diğer rehinelerin özgürlüğü için yapılan bir girişim olduğunun farkındayız" dedi.
Amerikalı fotomuhabir Luke Somers ve Güney Afrikalı öğretmen Korkie'nin öldüğü kurtarma operasyonu girişimiyle ilgili ayrıntılar ortaya çıktı.
Silahlı çatışma çıktı
Amerikalı yetkililerin aktardığına göre, operasyon 40 kişilik özel tim tarafından gerçekleştirildi.
Şabva kentine insansız hava araçlarıyla düzenlenen saldırının ardından özel tim helikopterlerle rehinelerin tutulduğu evin 10 kilometre yakınına indi.
Yemenli askerlerin de karadan destek verdiği operasyonda, özel timin eve 100 metre yaklaşması üzerine silahlı çatışma çıktı.
Amerikalı yetkililer, militanların eve bir askerin girdiğini görmeleri üzerine ateş açtıklarını ve rehinelerin de bu sırada vurulduğunu tahmin ediyor.
Rehineler ağır yaralı olarak evden çıkarıldı ve ilk müdahaleleri yapıldı. Korkie helikopterde, Somers ise ABD donanmasına ait gemide gördükleri tedavi sırasında öldü.
Silahlı çatışma yaklaşık 30 dakika sürdü. Amerikalı yetkililer, rehinelerin bulundukları konum nedeniyle Amerikan askerlerinin açtığı ateşte ölmüş olamayacaklarını söylüyor.
ABD Başkanı Barack Obama, iki rehinenin öldürülmesini "barbarca cinayetler" olarak tanımladı ve Somers ile diğer rehinelerin kurtarılması için baskın yapılmasına onay verdiğini söyledi.
Pierre Korkie, Yemen'de karısı Yolande Korkie ile birlikte geçen yıl Mayıs ayında kaçırılmıştı.
Yolande Korkie, 10 Ocak'ta fidye ödenmeden serbest bırakıldı ve Güney Afrika'ya döndü.
Geçen yıl Eylül ayında Yemen'in başkenti Sana'daki bir süpermarkette kaçırılan Somers da bu hafta internette yayınlanan bir video kaydında yardım çağrısı yapmıştı. (Kaynak: BBC Türkçe)