AB memnun oldu
AB yetkilileri referandum sonucunda Türkiye'nin Avrupa'ya daha da yaklaştığını söyledi
Avrupa Birliği yetkilileri Anayasa değişikliğinin referandumda onaylanmasının ardından yaptıkları açıklamalarda Türkiye’yi reformlara devam etmeye davet etti. AB yetkililerine göre Türkiye AB hedefine bir adım daha yaklaştı
Referandum sonucu Avrupa Birliği’nde de memnuniyetle karşılandı. AB yetkilileri Türkiye’deki anayasa değişikliğiyle ilgili şu yorumlarda bulundu:
* Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek: “Türkiye’deki referandum sonucunu memnuniyetle karşılıyorum. Türk vatandaşları demokrasiyi güçlendirdi. Türkiye, Avrupa hedefine bir adım daha yaklaştı. Fakat daha fazlasına ihtiyaç var. Anayasa değişikliklerinin uygulamaya girmesiyle daha fazla ve derin reformlar sivil topluma, farklı siyasi partilere ve etnik azınlıklara genişçe danışılarak hayata geçirilmeli. Anayasalar, parti politikalarının önüne geçmeli ve sadece çoğunluğun kararını yansıtmamalı.”
* Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland: “Türkiye’nin demokratikleşmesi yolunda önemli bir adım atıldı. Bu sonuç ülkeyi Avrupa standartlarına ve uygulamalarına yaklaştırdı. Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolunun açılmasını da memnuniyetle karşılıyorum. Bu hak insan hakları ihallerine karşı iç hukukta bir yol daha açacak ve hem Türkiye’de insan haklarının yönelik korumanın sıkılaşmasını hem de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin iş yükünün azalmasını sağlayacak.”
* Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle: “Referandum sonucu Türkiye’deki güçleri, reform sürecini devam ettirmeleri yönünde cesaretlendirdi. Bu sonuç Türkiye’nin yönünün Avrupa’ya doğru olduğunu gösterdi. Tam üyelik konusunda zamanından önce söz verilmesini istemiyoruz. Ancak hiç kimsenin açık bir şekilde modernleşen bu önemli ülkeyi dışlamaması gerek.”
* Almanya Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir: “12 Eylül mirasının kaldırılmasında önemli adım atıldı ama bu tek başına yeterli değil. Örneğin Türkiye’de seçimlerde yüzde 10 barajı da kaldırılmalı. Toplumsal mutabakata ihtiyaç var. Bu noktadan sonra Türkiye’de bir seçim ortamı havası yaratılmamalı. Türkiye’de çağdaş, demokratik bir anayasa konusunda düğmeye basılmalı. Bu bir ara adımdı.”
* Fransa Dışişleri Sözcüsü Bernard Valero: “Fransa diğer yerlerde olduğu gibi Türkiye’de de farklı hassasiyetleri göz önünde bulunduran bir diyalog çerçevesinde anayasal reformlar dahil olmak üzere demokrasiyi ilerletebilecek her şeye olumlu bakmaktadır. Bir sonraki aşama özellikle Türkiye’deki güçlerin dengesi için önem arz eden bu reformun uygulamaya sokulması olacaktır. Halkın güçlü bir şekilde referanduma katılımını selamlıyoruz.”
* İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos: “Referandum Türkiye’nin Avrupalılık hedefine dair sağlam bir işaretti. Baı ülkelerin şüpheleri ve isteksizliği olsa da inanıyorum ki mantık galip gelecektir.”
* İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt: “Bu sonuç her ne kadar içeri adım atmak zaman alacak olsa da Avrupa’nın kapısını açtı. Türkiye daha açık ve demokratik bir ülkenin yolunda ilerliyor.”