AB dağılma tehlikesiyle karşı karşıya
Rusya Devlet Duması Başkanı Narışkin, Avrupa Birliği’nin (AB) üye ülkeler arasında eşit düzeyde ilişki kurulamaması ve göçmen krizi ile terörle mücadelede etkisiz kalınması nedeniyle dağılma riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.
İzvestiya gazetesinde ‘Büyük Avrupa’nın Zaafı’ başlıklı bir makale yayınlayan Duma Başkanı Sergey Narışkin, “AB’nin çöküş tehlikesi gerçek. Birliğin on yıl daha bu şekliyle varlığını sürdürebileceğini söylemek zor” diye yazdı.
Narışkin, Schengen Anlaşması’nın şartlarının değiştirilmesi, Fransa, Yunanistan, Polonya gibi ülkelerde ulus odaklı partilerin güç kazanması, Danimarka’da yapılan referandumdan AB ile daha fazla bütünleşmeye ‘Hayır’ sonucunun çıkması ve İngiltere’nin AB’den çıkış seçeneğini halk oylamasına sunması gibi durumlara işaret etti.
‘BÜYÜK AVRUPA FİKRİ ZAYIFLADI’
Sergey Narışkin, “Tüm bu eğilimlerin nedeni, AB konseptinin dikişlerinin patlamak üzere olmasıdır. AB konsepti, yeni tehditler karşısında etkisiz kaldığını gösterdi. AB bürokrasisi de göçmen krizi ve artan terör tehdidine göğüs germeyi başaramadı. ‘Büyük Avrupa’ fikri zayıfladı. Zira üye devletler arasında normal, eşit ve saygılı bir bütünleşme süreci mümkün değil” ifadelerini kullandı.
“Ukrayna krizinin AB liderlerinin itibarını zedelediği de unutulmamalı” diyen Rus parlamenter, şöyle yazdı: “Sonuç olarak artık AB liderleri, alternatif görüşlere sahip politikacıların nefesini enselerinde hissediyor ve insanların anlayabileceği çok açık gerçekleri dile getirerek AB’nin birliğinin altı kazıyor.”