42 bin yıl sonra tekrar canlandı
Sibirya'nın kalıcı buz tabakası altında 42 bin yıldır donmuş halde bulunan solucanlar, bilim insanları tarafından çözünerek yaşama geri döndürüldü.
İnsanların dondurularak ileri bir tarihte tekrar yaşama geri döndürüleceğine dair çok sayıda makale okumuş ve belgesel izlemiş olabilirsiniz. Öznesi insan olmasa da yeniden canlandırma temalı işlem, 42 bin yıldır donmuş halde olan iki solucan üzerinde denendi ve başarıya ulaştı.
Pleistosen Çağı'ndan bu yana buz içerisinde donmuş halde olan iki yuvarlak solucan, bilim insanları tarafından çözünerek tekrar yaşama döndürüldü. 42 bin yıldır donmuş halde bulunan solucanların yaşama geri dönmesi bilim dünyasında şaşkınlık yarattı.
ABD'li Princeton Üniversitesi ile beraber çalışan Rus jeoloji ekibi tarafından yapılan keşif için toplamda tarih öncesi çağda yaşamış 300 adet solucan analiz edildi. 300 solucandan ikisi çözündükten sonra yaşama geri döndü.
İki solucanın 42 bin yıl aradan sonra yaşama geri dönmesinin, astrobiyoloji ve soğuk tıp çalışmaları adına mükemmel bir gelişme olduğu belirtiliyor.
Araştırmayı yürüten ekip şu açıklamaları yaptı:
'Arktik bölgesindeki kalıcı buz tabakasında uzun süreli dondurma işlemi için çok hücreli organizmaların kapasitesini gösteren ilk veriyi elde ettik.'
'Yuvarlak solucanlar çözündükten sonra yaşam belirtileri gösterdi. Hareket etmeye ve yemek yemeye başladılar.'
Canlanan solucanlardan ilki 2002 yılında Duvanny Yar civarlarında keşfedildi. İkinci solucanınsa 32 bin yıldır donmuş halde olduğu düşünülüyor.
Donmuş solucan örneklerinden ikinicisi ise , 2015 yılında Alazeya Nehri yakınlarında bulundu. Solucanın 41 bin 700 yıldır donmuş halde olduğu tahmin ediliyor.
Solucanların bulunduğu bölgeler, mamutların tekrar hayata getirileceği ve yaşamlarını sürdüreceği tarih öncesi parkın yakınlarında yer alıyor.
Molatik