25 yıl sonra ilk ‘özgür’ seçim
Yarım asır boyunca askeri cunta tarafından yönetilen Myanmar’da 25 yıl aradan sonra ilk ‘özgür’ genel seçim düzenlendi.
Myanmar’da halk, yıllar süren askeri rejimin ardından 25 yıl sonra düzenlenen ilk özgür seçimler için dün sandık başına gitti. 30 milyona yakın kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede seçime katılımın yüzde 80 düzeyinde olduğu açıklandı.
Cunta döneminde ev hapsinde bulunan ve 1991’de Nobel Barış Ödülü’nü kazanan muhalefet lideri Aung San Suu Kyi başkanlığındaki ‘Ulusal Demokrasi Birliği’nin, ordunun desteklediği iktidardaki ‘Birlik, Dayanışma ve Kalkınma Partisi’ni yenilgiye uğratması bekleniyor. Myanmar’da 50 yıl süren askeri yönetim, 2010’da düzenlenen seçimlerin ardından iktidarın sivillere devredilmesi ile son bulmuştu. Ancak 2010’daki seçimleri, ordunun desteklediği şu anki iktidar partisi kazanmıştı.
Ülkede ilk sivil parlamento, 2011 yılında oluşturulmuştu. 90’dan fazla partinin katıldığı dünkü seçimlerde ise, 664 sandalyeli parlamentonun yüzde 75’i belirlenecek. Kalan yüzde 25’lik bölümü ise atanmış ordu mensupları ve temsilcileri oluşturacak. Bu açıdan birçok siyasi analist, Myanmar’daki seçimlerin ‘özgür’ olmadığı yorumunu yapıyor.
Müslümanlar katılamadı
Ülkede 300 seçim bölgesinde de güvenlik nedeniyle sandık kurulamadı. Müslümanların yaşadığı Arakan eyaletinde de, çoğunluktaki Budistlerin tepkisini çekmemek için yerel halka seçme ve seçilme hakkı tanınmaması tepkilere yol açmıştı.
Myanmar’da birçok seçmen, ordunun 1990’da yaptığı gibi bu seçimde de olası bir mağlubiyeti kabul etmeyeceğini düşünüyor. Ülkede son ‘özgür’ seçim 1990 yılında gerçekleşmişti.
Devlet başkanı olamayacak
Myanmar Anayasası’na göre eşi ya da çocukları yabancı olan kişilerin devlet başkanı olmasına izin verilmiyor. Muhalefet lideri Aung San’ın vefat eden eşi ve 2 oğlu İngiliz vatandaşı olduğu için başkan olması imkansız. Anayasaya bu maddenin cunta tarafından Aung San’ın başkanlık yolunun kapanması için eklendiği düşünülüyor.