24 milyar dolara mal oldu!
Amerika'da borçlanma krizi çözüldü, dünya rahat bir nefes aldı. Hükümetin kapanmasının ABD'ye maliyeti 24 milyar dolar oldu
ABD Kongresi'nin Senato kanadı, hükümetin tekrar açılmasını ve borçlanma tavanının yükseltilmesini sağlayan tasarıyı onayladı. Tasarı, 18'e karşı 81 oyla geçti. Temsilciler Meclisi'ne gönderilen tasarı, burada da kabul edildi.
ABD Başkanı Barack Obama, tasarıyı kendisinin de hemen imzalayacağını belirterek, ekonominin büyümesinin sağlanması, istihdam yaratımı, ülkenin uzun vadeli mali durumunun ele alınması noktasında herkesle çalışmaya hazır olduğunu kaydetti.
Krizler üzerinden ülkenin yönetilmesi gibi bir alışkanlık edinildiğini ifade eden Obama, şöyle konuştu: "Umutlarım ve beklentim, buradan herkesin, meseleler üzerinde çalışmamamız için bir neden olmadığını ve anlaşmazlıklarımız olduğu zaman Amerikan halkını zarara uğratmadığımızdan emin olmamız gerektiğini öğrendiği..."
ZARAR MALİYETİ HESAPLANDI
2013'te dördüncü çeyrekte elde edilen yıllık GSYİH artışının yüzde 6'sını traşladığı belirtilen kapamanın, ABD ekonomisinden 24 milyar doların yok olmasına neden olduğu hesaplandı. Kapalı kalan Ulusal Parklar'a yakın bölgede oturan Amerikalılar'ın günlük kaybı, 76 milyon dolar olurken; ABD, vergi gelirlerinden de milyarlarca dolarlık zarara uğradı. IHS Inc firmasının tahminine göre, hükümet ilk kapandığında, kapamanın Amerikan ekonomisine kaybının günde 300 milyon dolar olacağı belirtilmişti.
BÜTÜN PİYASALAR KRİZE GİRECEKTİ
Yapılan değerlendirmelerde, krizin atlatılamaması durumunda, piyasalarda ve Amerikan ekonomisinde Lehman Brothers'ın çöküşünden daha kötü yıkıcı etki olacağı öne sürüldü. Eğer anlaşma yapılmasaydı 17 Ekim'de hükümetin fiilen borç ödeyemez duruma düşmesiyle 700 binden fazla kamu çalışanı işini kaybetmekle karşı karşıya kalırken; sadece Amerikan ekonomisi değil, uluslararası piyasalar da bundan olumsuz etkilenecekti.