2016’da dünyanın şifreleri
İngiliz The Economist dergisinin geleneksel olarak her yıl başında yayınladığı ve o yılla ilgili öngörülerini sıraladığı özel ekinde şifreli semboller kullanılarak 2016’ya ait gizli mesajlar veriliyor.
Dünyanın önde gelen dergilerinden İngiliz The Economist’in her yıl başında yayınladığı ve o yılla ilgili öngörülerini sıraladığı özel eki ‘The World in 2016’ (2016’da Dünya) komplo teorilerini de beraberinde getirdi. Haftalık olarak yayınlanan derginin kapağında şifreli semboller kullanılarak 2016’ya ait gizli mesajlar veriliyor. Öyle ki The Economist, bu şifreleri ‘en akla yatkın’ şekilde tahmin eden kişilere ödül bile veriyor.
Kadınlar yükselişte
En ön sıralarda 3 kadın liderin yer aldığı dergi kapağında 14 erkek ve 10 kadın karakter bulunuyor. 173 yıllık dergi kadın haklarının önemini vurgularken, 2016’nın ‘kadınların yılı’ olacağı mesajını veriyor. Bazı liderlerin suratları siyah beyaz, bazısının renklendirilmiş olarak resmedildiği kapaktaki bir diğer ayrıntı ise kıyafetlerdeki renk seçimleri. Kapakta liderlerin yanı sıra uçan daire (UFO), robot ve mitolojik tek boynuzlu at (unicorn) gibi çizgi karakterlerin yer alması da dikkat çekiyor.
-Dünya haritası, Asya yüzü çevrilmiş biçimde resmedilmiş. Asya’nın önemi vurgulanıyor.
-Fransa’da ırkçı ve aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin başkanı Marine Le Pen’in yükselişinin süreceğine işaret ediliyor.
-Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın taktığı mor kravat sıkıntılı dönemlerin habercisi. Mor rengin ülke tarihinde zor dönemlerde takıldığı ifade ediliyor.
-Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin sarı renkte kravat taktığı görülüyor. Sarı renk liderliği simgeliyor. Japonya, askeri harcamalarını artırarak bölgedeki gücünü sağlamlaştırmak istiyor.
-Yeşil kravat taktığı görülen ABD Başkanı Barack Obama’nın Müslüman köklerine gönderme yapıldığı öne sürülüyor. Bir diğer iddiaya göre, yeşil kravat para figürünü simgeliyerek ABD ekonomisinin yükseleceğine işaret ediyor.
-Kavanoz içerisine yerleştirilmiş beyin figürü, yakın gelecekte zihinsel bozuklukların artacağına işaret ediyor.
-İskoçya Ulusal Partisi’nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, ellerini kenetlemiş olarak konumlandırılmış. İskoçya’nın tekrar bağımsızlık referandumuna gidebileceği işaret ediliyor.
-Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD’liler arasında sıkışmış olarak konumlandırılmış.
-Sanal gerçeklik cihazı takan genç bir adam karikatürize edilmiş. Gençlerin ‘sanal dünya’ya sürüklendiğini sembolize ediyor. Akıllı telefonundan yükselen anlamsız sesler ise dillerin bozulacağına işaret ediyor.
-ABD’de 2016’da gerçekleşecek başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti’nin adayı olmak için yarışan Hillary Clinton’ın altın rengindeki küpesi asilliği simgeliyor.
-Çin Devlet Başkanı Jinping’in fotoğrafının hemen altına geleneksel yemekleri erişte (noodle) yerleştirilmiş. Eriştenin bulunduğu tabağın dışı ise savaş gemilerinin cirit attığı Asya haritası şeklinde.
-Almanya Başbakanı Angela Merkel’in uluslarası barışın gayrı resmi lideri olduğu yorumu yapılıyor. Zümrüt yeşili kolyesi güvenilirliliği ve tutarlılığını simgelerken, kırmızı ceketi kararlılığına işaret ediyor.
-Beş kıtayı temsilen kullanılan olimpiyat halkaları, 5-21 Ağustos tarihleri arasında Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek 2016 Olimpiyat Oyunları’nı simgeliyor. Brezilya’da halk hükümeti yolsuzlukla suçluyor.
-Suratı gözükmeyen bir adam ‘Gelecek’ isimli romanı okuyor. Kitabın üstündeki bir çift göz dikkat çekiyor.
-Sanal gerçeklik gözlüğü takan bir genç Vladimir Putin’in arkasına gizlenmiş.
-Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, karikatürize olarak resmedilmiş. Liderler arasında karikatür olarak çizilmiş tek isim.
-Aşırı harcamalarıyla bilinen Suudi Arabistan Prensi El Velid Bin Talal kapaktaki ‘en gizemli kişi’ olarak yorumlanıyor.
-Paraşütle hızla aşağı düşen Euro resmedilmiş. Euro’nun dolar karşısında değer kaybedeceğine işaret ediliyor.
-Kanada Başbakanı Justin Trudeau, dünya siyasetinde yıldızı yükselen liderlerden.
-Pakistanlı aktivist Malala Yousafzai 2016 yılında da kadın haklarını savunmaya devam edecek.
-Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile simetrik olarak karşı karşıya konumlandırılmış. İki ülkenin rekabeti 2016’da da devam edecek. Ekonomik büyümesi yüzde 8.5 olan Hindistan, Çin’in biraz önünde.
-Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı Barack Obama ile simetrik olarak karşı karşıya konumlandırılmış. İki ülkenin politik ve ekonomik çıkarları kesişmiyor.
-Mitolojik tek boynuzlu at (unicorn) uyumu ve bilgeliği tasvir ediyor.