Yüksek emekli maaşı almanın yolları neler? Yüksek emekli maaşı nasıl alınır?
Çalışma yaşamındaki kişiler, ne zaman emekli olacaklarını merak ettikleri kadar ne kadar emekli maaşı alacaklarını da araştırıyor. Emeklilik tarihi, işe giriş tarihi ve yaş ile belirlenirken emeklilik maaşı için kişinin yapabileceği şeyler mevcut. Peki yüksek emekli maaşı almanın yolları neler? Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? İşte emekli maaşı arttırmanın yolları…
Çalışma yaşamında ne zaman emekli olunacağı, çalışan kişiler tarafından merak edilen bir konu. Fakat bununla beraber ne kadar emekli maaşı alacağı da önem arz ediyor. Emeklilik tarihi, işe giriş tarihi ve yaş ile belirlenirken emeklilik maaşı için kişinin yapabileceği şeyler mevcut. Peki yüksek emekli maaşı almanın yolları neler? Yüksek emekli maaşı nasıl alınır? İşte emekli maaşı arttırmanın yolları…
Askerlik yapan erkek, doğum yapan kadınlar ve yurtdışında bulunanlar için borçlanma hakkı mevcut. Eğer 2000 yılından önceki bir süreyi borçlanma imkânı varsa bunu mutkaka değerlendirin. Bütçeniz elveriyorsa tavandan borçlanabilirsiniz. Bu kapsamda borçlanma yapanların maaşlarında yüzde 70’e kadar artış oluyor.
ÇALIŞILAN HER YIL ETKİLİ OLUYOR
Aylık hesaplanırken ilk önce 2000 öncesi çalışmalara bakılıyor. Bu döneme ait çalışmalar değerlendirilirken sadece prim ve kazanç değil, yaş da aylığı etkiliyor. Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaştan sonra çalışmaya devam edilen ‘her bir yıl’, emekli aylığını yüzde 1 artıyor. Kadınlar 55 yaşında emekli olursa, aylığı yüzde 5 daha yüksek bağlanıyor. 60 yaşını doldurursa artış yüzde 10’a çıkar.
SON 3,5 YILDA TAVANDAN KAZANÇ BİLDİRİLMELİ
İster Bağkurlu olun ister SSK’lı olun, son 3.5 yılda SGK’ya tavandan (22 bin 72.50 liradan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı 15-20 lira artar. 3.5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 700-800 lira artış olabilir.
HİZMET TESPİT DAVASI AÇILABİLİR Mİ?
İşyerinde sigortanız yapılmadıysa, geç yapıldıysa veya kazancınız gerçek maaşınız üzerinden SGK’ya bildirilmediyse ‘hizmet tespit davası’ açma hakkınız bulunuyor. Bu yönde haksızlığa uğrayan çalışanlara daha düşük aylık bağlanıyor.
EK İŞİ SİGORTA PRİMİ DE ETKEN
Ek işte çalışan çok ve bunların neredeyse tamamında ikinci iş için sigorta yok. İkinci sigortanın yararsız olduğu düşünülür. Ama ek iş için sigorta primi ödendiğinde SGK’ya bildirilen matrah artıyor ve emekli aylığı da yükselmiş oluyor.
İKRAMİYE, PRİM, KİRA...
Emekli maaşını belirleyen en büyük etken aylık kazancınız. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına özen gösterin. Asgari ücretten gösterilmesine razı olmayın. Ayrıca düzenli nakit ödemeleriniz varsa (ikramiye, prim, kira yardımı...), bunların da brüt kazanca eklenmesini sağlayın.
BAKTIĞINIZ KİŞİLERİ BELİRTİNİZ
Emeklilik başvurusu yaparken doldurulan ‘Tahsis Formu’ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınları ekleyin. Maaş hesaplarken aylık bağlama oranını yükseltici etki yapacaktır.
SSK DAHA AVANTAJLI
SSK, emeklilikte çoğu zaman daha avantajlı. Bu nedenle Bağkur’dan SSK’ya geçiliyor. Özellikle 2000 öncesi kaydı olan Bağkurlu’ların SSK’ya geçmesi halinde emekli aylığı yüzde 15-20 daha yüksek bağlanıyor.
YÜZDE 50 KATKI SAĞLIYOR
2.000 TL brüt ücretle çalışan kişi, ek iş olarak da aylık brüt 1.000 TL’lik bir iş yapıyorsa bu, kişinin alacağı emekli aylığını yüzde 50 oranında artıracak demektir. 500 TL kazançla ek iş yapıyorsa, aynı kişinin aylığı yüzde 25 artacak anlamına gelir. Bu artışlar, ek işin SGK’ya bildirilmesi halinde mümkün.