Yoksul vatandaşlara yapılan gebelik ve doğum yardımları nelerdir, ne kadar yardım yapılır?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, sosyal güvencesi olmayan ve muhtaç durumdaki vatandaşlara, gebelik ve doğum sonrasında hem para hem de başka türlü yardımlar yapıyor. Şartlı olarak verilen gebelik ve doğum yardımları için Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakıfları'na başvurulması gerekiyor. İşte hamile ve doğum yapmış kadınlara yapılacak yardımların içeriği ve yardım alabilmek için gereken koşullar...
Maddi durumu yerinde olmayan vatandaşlar, bulundukları il ya da ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na başvurarak, istenen şartları yerine getirmeleri durumunda yardım almaya hak kazanıyor. Yardımlar para yardımı ve sağlık yardıkı olarak ikiye ayrılıyor.
ŞARTLI GEBELİK YARDIMI NEDİR?
Şartlı Sağlık Yardımı kapsamında, nüfusun en yoksul kesiminde yer alan gebe kadınların sosyal güvenceye tabi olmamakla birlikte gebelik süresi içerisinde bağlı bulunduğu il/ilçedeki SYD Vakfına başvuru yaptığı ve düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırdığı takdirde sağlanan şartlı yardım türüdür.
ŞARTLI GEBELİK YARDIMI ŞARTLARI NELERDİR?
Sosyal Güvence Olmaması,
Gebelik süresi içerisinde başvuru yapılması,
Gelir durumunun muhtaçlık sınırının altında olması,(Mütevelli Heyetinin Belirleyeceği Tutar)
Düzenli olarak doktor kontrollerine gidilmesi,
ŞARTLI DOĞUM YARDIMI NEDİR?
Doğum yardımı, gebelik yardımından yararlanan ve doğumu yetkili hastanelerde gerçekleştiren vatandaşlarımıza doğum belgelerini bağlı bulunduğu il/ilçedeki SYD Vakfına götürdüğü takdirde tek sefere mahsus verilen yardım türüdür.
ŞARTLI DOĞUM YARDIMI ŞARTLARI NELERDİR, YARIM MİKTARI NE KADARDIR?
Doğumun yetkili hastanede yapılması halinde 1 kereye mahsus 75 TL.
Düzenli muayenelerin yapılması halinde doğumdan önce aylık 35 TL.
Doğumdan sonra 2 kereye mahsus 35 TL.