Sokağa çıkma yasağı yıllık izinden düşürülür mü? Sokağa çıkma yasağında çalışma izni (belgesi) nasıl alınır?
İçişleri Bakanlığı tarafından geçtiğimiz 2 hafta sonu corona virüsü salgını nedeniyle İstanbul ve Ankara ve İzmir’in de aralarında olduğu 30 büyükşehir ve Zonguldak'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 23 Nisan’ın resmi tatil olması sokağa çıkma yasağının hafta sonu ile birlikte 4 güne çıkacağı tüm hafta konuşulurken, 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edileceği Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duruldu. Erdoğan tarafından, "23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında günlük hayata etkisini en az düzeyde tutma konusunda 31 ilimizde sokağa çıkma kısıtlaması yapmayı planlıyoruz" denildi. Sokağa çıkma yasağının 4 güne çıkarılması sonrası, sokağa çıkma yasağından kimlerin muaf olacağı araştırılırken, çalışmak zorunda olanlar sokağa çıkma yasağında çalışma izni nasıl alınır? Sorusunu araştırmaya başladı. Vatandaşlar tarafından merak edilen konulardan biri de yasaktan muaf olmayan çalışanların, yasak edilen günlerin yıllık izinden düşülüp, dürülmeyeceği oldu. Peki, Sokağa çıkma yasağında çalışma izni (belgesi) nasıl alınır? Sokağa çıkma yasağı yıllık izinden düşürülür mü?
Milletimizin çok büyük bir bölümünün açıklaman tedbirlere uyması sayesinde salgının felaket boyutuna ulaşmasının önüne geçtik. 23-24-25-26 Nisan tarihleri arasında günlük hayata etkisini en az düzeyde tutma konusunda 31 ilimizde sokağa çıkma kısıtlaması yapmayı planlıyoruz’’ açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, fırın çalışanları, dağıtım şirketi çalışanları, lojistik ve akaryakıt çalışanları, gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanların sokağa çıkma yasaklarında istisna kapsamında olan iş yerlerinden çalışanlar olduğunu belirtti. Sokağa çıkma yasağından muaf olanlar ise araştırmaya başladı, Sokağa çıkma yasağında çalışma izni (belgesi) nasıl alınır? Sokağa çıkma yasağı yıllık izinden düşürülür mü? İşte detaylar…
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ÇALIŞMA NASIL İZİN ALINIR?
Sokağa çıkma yasaklarında istisna kapsamında olan iş yerlerinden fırın çalışanları, dağıtım şirketi çalışanları, lojistik ve akaryakıt çalışanları, gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar, iş yerlerine ulaşmak için evden çıktıklarında e-devlet üzerinden çalıştıkları yerleri gösteren belgeyi yazıcıdan çıktısını almalı ya da ekran görüntüsü öyle yola çıkmalı.
Yolda uygulama yapan emniyet görevlileri, jandarma ve uygulama yapmaya yetkili tüm kamu görevlilerine bu belgeyi göstererek ulaşmak istedikleri yeri söylemeyip geçiş izini alabilecek.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI YILLIK İZİNDEN DÜŞÜRÜLÜR MÜ?
Konuya ilişkin olarak yazarımız Cahit Evcil şu ifadeler kullandı. İş Kanunu’na baktığımızda işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması haklı fesih nedeni olarak öngörülmüş ve işverene bu durumda olan işçinin iş akdini haklı fesih yetkisi tanımıştır.
İş Kanunu’nun başka bir maddesinde de işçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması halinde, işçiye bu bir haftalık süre zarfında yarım ücret verilmesi gerektiğine hükmedilmiştir.
Bir haftalık süreden sonra, yukarıda da belirttiğimiz gibi işveren iş akdini feshedebileceği gibi bu yetkisini kullanmayabilir. Bu durumda iş akdi askıda kalacaktır. İş akdinin askıda kaldığı durumlarda işçinin iş görme borcunu, işverenin de ücret ödeme borcunu yerine getirme yükümlülükleri bulunmamaktadır.
Hemen belirtelim ki, İçişleri Bakanlığı’nın yasakları nedeniyle işçinin işe gidememesi işverene 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/III’üncü maddesinde öngörülen fesih ya da iş akdini askıya alma hakkını verecektir.
İlgili madde, işverenin iş akdini feshetmeyip askıya alması durumunda ücret ödeme yükümlülüğü olmayacağından bahsetmiştir. Her ne kadar kanuna göre işverenin bu dönemde ücret ödeme yükümlülüğü bulunmasa da genellikle tek geçim kaynağı ücret olan işçinin bu dönemde gözetilmesi ve başka seçenekler üzerinde durulması yerinde olacaktır. Bu kapsamda mümkünse işverenin işçisini evden çalıştırması, kısa çalışma ödeneğine başvurulması, işçinin yıllık izinlerinin olması halinde izinlerini kullandırması yollarının denenebileceği kanısındayım.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDAN MUAF OLAN VATANDAŞLAR
Sokağa çıkma yasağında istisna kapsamında olan vatandaşlar ise şu şekilde:
- Sokağa çıkma yasağında"Açık Olacak İşyeri, İşletme ve Kurumlarda" yönetici, görevli veya çalışanları,
- TBMM çalışanları,
- Kamu düzeni ve güvenliğinin sağlanmasında görevli olanlar,
- Acil çağrı merkezler çalışanları,
- Birinci derece yakınlarının cenaze defin işlemlerini gerçekleştirecek ve katılacak olanlar,
- Elektrik, su, doğalgaz, telekomünikasyon vb. kesintiye uğramaması gereken tedarik sistemlerinin sürdürülmesi ve arızalarının giderilmesinde görevli olanlar,
- Ürün ve/veya malzemelerin naklinde lojistiğinde yurt içi ve dışı taşımacılık kapsamında görevli olanlar,
- Gazete, radyo ve televizyon kuruluşlarında görevli olanlar,
- Yaşlı bakımevi, huzurevi, rehabilitasyon merkezleri, çocuk evleri vb. sosyal koruma/bakım merkezleri çalışanları,
- PTT, kargo ve su dağıtım şirketi çalışanları,
- Demirçelik ve cam sektörü vb. sektörlerde faaliyet yürüten işyerlerinin, fırın, soğuk hava depoları gibi çalışması zorunlu bulunan
- Bozulma riski bulunan tarım ve hayvancılık ürünlerinin hasatında çalışacaklar,
- Fırınlarda üretilen ekmeğin dağıtımında görevli olan araçlar ve çalışanlar,
- Kızılay koordinesinde kan ve plazma bağışı için randevusu olanlar.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLEN ŞEHİRLER
İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine 17.04.2020 tarihi saat 24.00 ile 19.04.2020 tarihi saat 24.00 arasında (hafta sonu) büyükşehir statüsündeki 30 il (Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van) ile Zonguldak il sınırları uygulanacak sokağa çıkma yasağı ile ilgili bir genelge gönderdi.