Gazete Vatan Logo

Öğretmenler için mobbing sayılan durumlar nelerdir?

Öğretmenler hangi şartlarda mobbing'e uğramış kabul edilir sorusunun yanıtı Danıştay'dan geldi. Danıştay verdiği kararda bir öğretmene amirleri tarafından uygulanan davranışların hangilerinin mobbing olarak değerlendirileceğini karara bağladı. İşte o sorunun cevabı!

Öğretmenler için mobbing sayılan durumlar nelerdir?

Mobbing, iş yerlerinde, okullarda vb. topluluklar içinde belirli bir kişiyi hedef alıp, çalışmalarını sistemli bir biçimde engelleyip huzursuz olmasına yol açarak yıldırma, dışlama, gözden düşürmedir.

İŞTE YARGITAY'IN MOBBİNG TANIMI!

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2014/15971 Esas 2014/19538 Karar ve 26.06.2014 tarihli kararında ise mobbing'in tanımı detaylı şekilde yapılmıştır.

"Mobbingin meydana gelebilmesi için bir işçinin hedef alınarak, uzun bir süre ve belli aralıklarla sistematik biçimde tekrarlanan, mağdurun karşı koymasına rağmen yapılan aşağılayıcı, küçük düşürücü ve psikolojik olarak acı veren, işteki performansı engelleyen veyahut olumsuz bir çalışma ortamına sebep olan tehdit, şiddet, aşağılama, hakaret, ayrımcılık, ağır eleştiri, taciz ve çalışma şartlarını ağırlaştırma gibi eylem, tutum ve davranışların uygulanması gerekir. Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre de mobbing aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır;

Mobbingde, hedef alınan kişinin şerefine, kişiliğine, karakterine, inancına, değerlerine, yeteneklerine, tecrübelerine, birikimlerine, düşüncelerine, etnik kökenine, yaşam biçimine, kültür vb. yönlerine topluca bir saldırı söz konusudur. Bu saldırı, dedikodu ve söylenti çıkarma, iftira atma, toplum önünde küçük düşürme, hafife alma, karalama, kötüleme ve yok sayma gibi kişiyi zihinsel, ruhsal, fiziksel ve bedensel olarak etkileyebilecek eylemlerle yapılmaktadır."

Haberin Devamı

HANGİ DAVRANIŞLAR ÖĞRETMENLER İÇİN MOBBİNG SAYILIR?

Danıştay 2. Dairesi verdiği kararda, “Öğretmenlere verilen ders programının haftanın geneline yayılarak öğretmen için bilerek zorlaştırılması, öğretmene birbiriyle çakışan görevler verilmesi, öğretmenin aynı gün birkaç okula gidilecek şekilde program yapılmasının mobbing (psikolojik tacizin) göstergesi olduğuna hükmetti.

Danıştay İkinci Dairesi Esas No: 2015/6046, Karar No: 2017/6537 ile yukarıdaki hareketlere maruz kalan öğretmene maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.