Aday memurluk nedir? Sözleşmeli personelin kadroya geçişinde aday memurluk süresi kaç yıl olacak?
Kamudaki 520 bin sözleşmeli personelin kadroya geçişi ile ilgili düzenlemenin detayları belli oldu. Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadroya geçiş için şartları açıkladı. Sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranırken bu süreye aday memurluk süresi de eklenecek. Süreyi tamamlayanlar kadroya geçiş yapabilecek. Peki, Aday memurluk nedir? Aday memurluk süresi kaç yıl olacak? Sözleşmeli personelin kadroya geçişi için kaç yıl çalışmak gerekiyor? İşte detaylar…
Kamuda çalışan sözleşmeli personelin kadroya geçişi ile ilgili çalışmanın detayları belli oldu. Kabine toplantısı sonrası kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, düzenlemenin ayrıntılarını anlattı. Düzenlemeye göre, kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranırken bu süreye aday memurluk süresi de eklenecek.
ADAY MEMURLUK NEDİR?
Aday memur, ilk defa Devlet memurluğuna atanacaklar için uygulanacak" merkezi sınavı kazanarak temel, hazırlayıcı eğitim ve staj'a tabi tutulmak üzere herhangi bir kurum veya kuruluşa atananları olarak açıklanıyor.
ADAY MEMURLUK SÜRESİ KAÇ YIL?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadroya geçiş için şartları açıkladı. Sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranırken bu süreye 1 yıl aday memurluk süresi de eklenecek. Aday memurluk süresi düzenlemede 1 yıl olarak belirlendi.
SÖZLEŞMELİ PERSONELİN KADROYA GEÇİŞİNDE ŞARTLAR NE?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sözleşmeli personelin kadroya geçiş sürecinde şartları açıkladı:
“Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk suresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3 artı 1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir.
Halihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir.
Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor.
Kadro kapsamı dışında kalanlar sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli KİT personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır.
Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır.
Kadroya geçen personel, kurumlar arası nakil hakkına 4 yılın sonunda kavuşacak.”