Kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek? Sonuç ve durum nasıl sorgulanır? Çalışma ödeneği ödemeleri PTT’ye mi yatacak?
Kısa çalışma ödeneği detayları araştırılmaya devam ediyor. Mart’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 23 Mart’ta corona virüsü önlemleri kapsamında istihdamın korunması amacıyla işçilere kısa çalışma ödeneği desteği sunulacağını duyurdu. Bakan Selçuk tarafından yapılan açıklamanın ardından kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunan işçiler ve işverenler, kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek? Kısa çalışma ödeneği sonuç sorgulama nasıl yapılır? Kısa çalışma ödeneği PTT’ye mi yatacak? Kaç ay verilecek, yüzde kaç ödenecek? Gibi soruların cevaplarını araştırmaya başladı.
Kısa çalışma ödeneği corona virüsü salgını nedeniyle istihdamın olumsuz etkilenmemesi için işverenler ve işçiler tarafından yoğun başvurulara neden oldu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği hakkında önemli açıklamalarda bulunarak, “3 milyonu aşkın sigortalımız için 270 bine yakın firmamız Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurdu.” Dedi. Peki, Kısa çalışma ödeneği ne zaman verilecek? Kısa çalışma ödeneği sonuç sorgulama nasıl yapılır? Kısa çalışma ödeneği PTT’ye mi yatacak? İşte kısa çalışma ödeneği detayları…
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE ZAMAN VERİLECEK? İŞKUR KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU VE DURUM SORGULAMA
Kısa çalışma ödeneği başvuruları İŞKUR üzerinden gerçekleştiriliyor. Önce, Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacak uygunluk tespitinin ardından sorgulama işlemi de gerçekleştirilecek, açıklaması yapılırken, ardından Bakan Selçuk, koronavirüs tedbirleri kapsamında Kısa Çalışma Ödeneği’nde işlemlerin hızlı yapılması için uygunluk tespitinin tamamlanmasını beklemeden ödemelerin gerçekleştirileceğini bildirdi.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?
Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin ne kadar olacağına şu şekilde cevap verdi:
İşsizlik sigorta fonu yüzde 2 işveren, yüzde 1 işçi ve yüzde 1 devlet ile oluşturulan bir fon. Buradan karşılanacak. Brüt yüzde 60 ödenecek. Ancak zaten bu nette yüzde 75. Yani çalışan yüzde 75'ini almış olacak. 1752 ile 4380 lira arasında gelir desteğini çalışanlarımıza sunmuş olacağız.
Kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.
‘’3 MİLYONU AŞKIN SİGORTALIMIZ İÇİN 270 BİNE YAKIN FİRMAMIZ BAŞVURDU’’
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Selçuk, "3 milyonu aşkın sigortalımız için 270 bine yakın firmamız Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurdu." dedi.
Yeni corona virüs tedbirleri kapsamında Kısa Çalışma Ödeneğinde işlemlerin hızlı bir şekilde yapılması için uygunluk tespitinin tamamlanmasını beklemeden ödemelerin gerçekleşeceğini anımsatan Bakan Selçuk, başvuruları elektronik ortamdan almaya devam ettiklerini bildirdi.
Bakan Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneği’nde sektörel ve çalışan sayısı dağılımını ilk kez açıkladı
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Kısa Çalışma Ödeneği’nde sektörel kısıt yoktur, her sektörden firmamız başvurabilir” ifadelerini kullanan Bakan Selçuk, Kısa Çalışma Ödeneğinin sektörel ve çalışan sayısına göre dağılımını ilk kez paylaştı.
“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE EN ÇOK BAŞVURU YAPAN SEKTÖR; YÜZDE 40 İLE İMALAT”
Bakan Selçuk, şu değerlendirmeleri yaptı: “Kısa Çalışma Ödeneğine en çok başvuru yapan sektör; yüzde 40 ile imalat. İkinci en çok başvuru yapan sektörün; yüzde 15 ile toptan ve perakende ticaret, üçüncünün; yüzde 12 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, dördüncünün; yüzde 6 ile eğitim sektörü olduğunu görüyoruz.”
“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE EN ÇOK, YÜZDE 51.3 İLE 3’TEN AZ ÇALIŞANI OLAN FİRMALARIMIZ BAŞVURDU”
Firmalarımızın çalışan sayısına göre dağılımına baktığımızda da, en çok başvuru aldığımız firmalarımızdan ilkini; yüzde 51.3 ile 3’ten az çalışanı olan, ikincisini; yüzde 28.3 ile 4-9 çalışanı olan, üçüncüsünü; yüzde 10.8 ile 10-19 çalışanı olan, dördüncüsünü de yüzde 6.4 ile 20-49 arası çalışanı olan firmalarımız oluşturmakta. Böylece görüyoruz ki 50’den az çalışanı olan firmalarımız toplam başvuru yapan firmalarımızın %90’ından fazlasını oluşturuyor.”
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI
İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmek için;
İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması
İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.
Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.
Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.
Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.