Kısa çalışma ödeneği 2020 ne zaman yatacak? İŞKUR kısa çalışma ödeneği başvurusu sorgulama! Telafi sürecini 4 aya çıkarıldı!
Kısa çalışma ödeneği başvurusu yapan vatandaşlar, merak içinde kısa çalışma ödeneğinin yatacağı tarihi araştırıyor. Kısa çalışma ödeneği hakkında ilk açıklama 23 Mart’ta Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılmıştı. Bakan Selçuk, ödemelerin Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacağını ve uygunluk tespitinin ardından ödemelerin gerçekleştirileceğini duyurmuştu. Peki, Kısa çalışma ödeneği 2020 ne zaman yatacak? Kısa Çalışma Ödeneği başvuru sonucu nasıl sorgulanır? Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kısa çalışma ödeneğiyle ilgili son dakika açıklamalarda bulundu ve ''2,3 milyon haneye biner lira ulaştırmayı hedefliyoruz'' dedi. İşte İŞKUR kısa çalışma ödeneği başvurusu sorgulama…
Kısa çalışma ödeneği duyurulduğu 23 Mart itibariyle yoğun ilgi görüyor. İstihdamın korunması için çalışamayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlayan kısa çalışma ödeneğine birçok başvuru oldu. Kısa çalışma ödeneği başvurusu yapan kişiler, kısa çalışma ödeneği ne zaman yatacak? araştırmasına başladı. Öte yandan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk katıldığı canlı yayın programında açıklama yaptı.
Corona virüsü salgını başladığından itibaren bütün bakanlarımız yoğun bir çalışma içerisine girdi. Tüm sağlık çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Öncelikle evde kalmalarını sağlamak adına raporların geçerli sayılmasına devam edildi. Biz bütün kuruluşlarımızla, Sağlık Bakanlığının kurallarına uymaya devam ediyoruz. Mecbur kalmadıkça sokağa çıkmamalarını tavsiye ediyoruz bütün vatandaşlarımızın. Koronavirüs haricinde de biz vatandaşlarımıza her daim dokunuyoruz. Vakıflara yaptığımız yardımı 180 milyona çıkardık, ilerleyen günlerde bunu daha da artıracağız. 2,3 milyon haneye 1.000'er lira ulaştırmayı hedefliyoruz.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 2020 NE ZAMAN YATACAK?
İŞKUR tarafından verilecek kısa çalışma ödeneği her ayın 5’inde ödenecek.
İŞKUR KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU SORGULAMA
Kısa çalışma ödeneği başvuruları İŞKUR üzerinden gerçekleştiriliyor. Bakanlığın Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca yapılacak uygunluk tespitinin ardından sorgulama işlemi de gerçekleştirilecek.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI
İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmek için;
İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması
İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması, gerekmektedir.
Prim ödeme şartını sağlamadığı için kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanların daha önce çeşitli nedenlerle kesilmiş son işsizlik ödeneği hak sahipliğinden varsa kalan süre kısa çalışma süresini geçmemek üzere kısa çalışma ödeneği olarak ödenir.
Kısa çalışmanın günlük, haftalık veya aylık çalışma süresi içerisinde yapılacağı zaman aralığı işyerinin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak işverence belirlenir.
Kısa çalışma yapılan süreler için, kısa çalışmaya tabi tutulan işçiler adına SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile eksik gün gerekçesi “18-Kısa Çalışma Ödeneği” olarak bildirilir. Kısa çalışma ödeneğinin süresi üç ayı aşmamak kaydıyla kısa çalışma süresi kadardır.
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NE KADAR?
Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin ne kadar olacağına şu şekilde cevap verdi:
İşsizlik sigorta fonu yüzde 2 işveren, yüzde 1 işçi ve yüzde 1 devlet ile oluşturulan bir fon. Buradan karşılanacak. Brüt yüzde 60 ödenecek. Ancak zaten bu nette yüzde 75. Yani çalışan yüzde 75'ini almış olacak. 1752 ile 4380 lira arasında gelir desteğini çalışanlarımıza sunmuş olacağız.
Kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemez.
Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir. Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.
Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir.