Kanser hastaları malulen emekli olabilir mi?
Kanser tedavisi uzun ve meşakkatli bir yol olduğundan, çalışanların iş hayatı sekteye uğrayabiliyor ya da bitebiliyor. Tedavi masraflarının ödenebilmesi için ise düzenli bir gelire ihtiyaç duyuluyor. Peki, kanser hastaları malulen emekli olabilir mi?
Çalışırken hastalanan veya çalışma gücünü kaybeden sigortalılara malul aylığı geçici olarak bağlanır. Peki kanser hastaları malulen emekli olabilir mi? Detaylar haberimizde...
KANSER HASTALARI MALULEN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
Kanser hastaları malulen emekli olabilir. Kanser hastasının malul sayılması için ise bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu koşulların en önemlisi ise sağlık kurulu tarafından, verilen raporda hastanın yüzde 60 oranında iş göremiyor olmasıdır. Ancak kanser hastalarının malulen emekli olması için sağlık kurulu raporu dışında, çalışırken hasta olma, en az 10 yıllık sigorta ve 1800 günlük prime de sahip olması gerekiyor.
10 yıllık sigortaya, 1800 günlük prim şartını sağlayan kişi, sağlık kurulundan da yüzde 60 iş göremezlik raporunu aldıktan sonra, 1 yıl içinde malulen emeklilik için başvurabilir.
Kanser hastasının aldığı raporda ‘başka birinin sürekli bakımına muhtaç’ olduğu belirtilmişse, malulen emekli aylığı alabilmek için bin 800 gün primin olması yeterlidir. 10 yıllık sigortalılık süresi aranmaz. Eğer bin 800 günlük primi bulunmuyorsa, 10 yıllık sigortalılık süresi aranır. Çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp aranmaz.
Özetle, ağır hastalık durumunda, 10 yıl sigortalı ve 1800 gün prim ödeme koşulu geçici malul aylığı şartıyken, geçici malul aylığı kanser hastasının yüzde 60 çalışamaz raporu almasıyla kalıcı hale gelir.
KANSER HASTALARI KAÇ AY MALUL SAYILIYOR
Kanser hastaları, hastalığın türüne göre değişse de 18 ay malul sayılabiliyor. İyi diferansiye tiroid kanserleri ve derinin bazal hücreli kanseri" dışındaki tüm malign hastalıklar 18 ay malul sayılıyor.
Kanser türü kan kanseri ise, bu süre 24 aya kadar uzuyor.
Kemik iliği, kök hücre naklinden sonra ve lenfomalarda da kanser hastasının 12 aylık maluliyet hakkı vardır.
Akut lösemi (T-hücreli lenfoblastik lenfoma dahil) hastaları, tanı veya relaps tarihinden itibaren en az 24 ay malul sayılır.
Allojenik transplantasyonlarda ise malul süresi nakil tarihinden itibaren en az 12 ay süredir.
18 aylık malul süresinden sonra kanser hastası yeniden kontrol muayenesine girer, eğer yeniden çalışma güçlerinden yüzde 60 kayıp varsa bu sefer sürekli malul aylığı alabilir. Yani hasta malulen emekli maaşına bağlanır.
MALULEN EMEKLİLİK BAŞVURUSU
4A/4B’li sigortalılar bağlı oldukları sosyal güvenlik il, ilçe müdürlüklerine, kamu görevlileri çalışmakta oldukları kurumlara, kamu görevlerinden ayrılmış olanlar ise Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne başvurabilir.
MALUL AYLIĞI NE ZAMAN BAĞLANIR?
SGK başvurusu, rapor, onay süresi yaklaşık 3 ay sürüyor.
MALULLÜK AYLIĞI NASIL HESAPLANIR?
Malullük aylığı, 4b ve 4c prim gün sayısı 9 bin günden az ise, 9 bin gün üzerinden; 9 bin gün ce daha fazla ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden hesaplanır.
4a statüsü için ise 7 bin 200 günden az ise 7 bin gün üzerinden, 7 bin 200 gün ve daha fazla ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden hesaplanır.