Kadın polis alımı 2020 | Kadın polis memuru alımı yapılacak mı, kaç kadın polis alınacak?
Polis Meslek Yüksek Okulları (PMYO) kadın ve erkek 2 bin 500 polis alımı yapacağını duyurdu. 2020 PMYO kadın erkek 2500 polis alımı başvuru tarihi ve kontenjan dağılımı da yapılan duyuru ile belli oldu. Biz de kadın polis alımı 2020 hakkında merak edilenleri derledik.
Polis Meslek Yüksek Okulları'na 2020 yılında lise mezunu erkek ve kadın adaylar arasından 2 bin 500 öğrenci alınacağı bir duyuru ile paylaşıldı. TYT'den alınan puanlarla başvuru yapılabilecek olan adaylar, seçmeleri de geçmeleri halinde 2 senelik PMYO eğitimini alabilecek. EGM’de polis olarak görev alabilecek, PMYO mezunları ne kadar puan almalı?
PMYO MEZUNLARI KAÇ PUAN PUAN ALMALI?
Temel Yeterlilik Testi’nden (TYT) baraj puanı aşan kadın ve erkek adaylar, Polis Akademisi'nin yayınladığı ve PMYO polis alımı sürecine katılabilecek.
2018'de PMYO alım taban puanı 260, 2019 içinse 250 olarak belirlenen taban puanın 2020 yılında ise 250 olarak tekrar etmesi düşülüyor.
KADIN POLİS ALIMI BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLIYOR?
PMYO'larda eğitim almak isteyen adaylar 6 Şubat-3 Mart tarihleri arasında TYT'ye başvuracaklar ve 20 Haziran'da TYT'ye girerek baraj puan almaları durumunda temmuz ayı sonunda PMYO başvurusu yapabilecek.
POLİS OLMA ŞARTLARI
POMEM, 2020 yılındaki başvuru şartlarını henüz açıklamadı. Bazı esnetmeler olacağı açıklanırken, renk körlerinin polis olamayacağı da gündeme gelmişti. POMEM başvurularında kesin olan şartlar şu şekildedir:
-T.C. vatandaşı olmak.
-Ön lisans ve lisans mezunu olmak veya bunlara denk olan Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bağlı denk bir yurtdışı okulundan mezun olmak.
-KPSS’den belirtilen, istenen puanı alıyor olmak. 2019 yılında istenilen puan p3 puanı 60 şeklindeydi. 2018 yılında ise P3 ise 65 puan olarak istenmişti.
-(Emniyet Teşkilatı Personeli Şehit veya Vazife Malulü eş ve çocuklarından lisans mezunları için 2018 veya 2019 yılları içinde yapılan KPSS lisans puanı P3 puan türünden en az (48,00), ön lisans mezunları için 2018 yılı içinde yapılan KPSS ön lisans puanı P93 puan türünden (52,00) taban puan veya üzerinde puan almış olmak.) Emniyet Teşkilatı personeli şehit veya vazife malullerinin eş veya çocukları için POMEM Giriş yönetmeliğinin 8’inci maddesinin (c) bendinde belirlenen puanın en az % 80’ini almış olmak.
-18 yaşını doldurmuş olmak ve 30 yaşından gün almamış olmak.
Adayın kendisinin ve evli ise eşinin; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak,
-Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak.
-Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak,
-Belirtilen boy ve kilo şartlarına uygun olmak. (Polis Okullarına alınacak erkek öğrencilerin en az 167 cm, bayan öğrencilerin en az 162 cm boy uzunluğu olacaktır.)(Polis Okullarına alınacak erkek ve bayan öğrencilerin 18.00-27.00 aralığında Beden Kitle İndeksi olacaktır.)
-26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53’üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisinin ve evli ise eşinin;
Kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak,
Affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile neticelenmemiş olmak,
-Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
-Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmak,
-Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
-Erkek adaylar için intibak eğitiminin başladığı tarih itibariyle 1111 Sayılı Askerlik Kanununa göre silahaltında bulunmamak.
-Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye bulunmadığına dair yazılı beyan sunmak, (sınav başvuru dilekçesinin ilgili bölümüne aday kendi el yazısı ile durumunu belirtecektir.)
-Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak.
Bu şartlara ek olarak yeni şartlar eklenebilir veya bazı şartlar esnekleşebilir. 2020 yılı kılavuzu henüz yayınlanmadı.