İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarma yasağına uymamanın cezası ne kadar?
Corona virüsü pandemisi nedeniyle işverenin, işten çıkarma işlemlerini kısıtlamak için getirilen fesih yasağı son günlerde merak edilen konuların başında geliyor. Eylül ayının gelmesiyle birlikte pek çok çalışan ve işveren işten çıkarmah yasağı ile ilgili gelişmeleri ve yasağın ne zaman kalkacağını araştırıyor. Peki, İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarma yasağına uymamanın cezası ne kadar? İşte işten çıkarma yasağı ile ilgili merak edilenler...
Corona virüsün etkilerini azaltmak ve istihdamı korumak için alınan önlemler kapsamında vatandaşı mağdur etmemek adına işten çıkarma yasağı kanun teklifi kabul edilerek yasalaşmıştı. Nisan ayında başlayan işten çıkarma yasağı 17 Ağustos'ta 1 ay daha uzaltılmıştı. Eylül ayının gelmesiyle birlikte pek çok kişi İşten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor? İşten çıkarma yasağına uymamanın cezası ne kadar? sorularını araştırıyor. İşte işten çıkarma yasağı ile ilgili bilmeniz gerekenler...
Cumhurbaşkanı kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kısa çalışma ödeneğinin uzatılma ile ilgili kararın ardından çalışanlar ve işverenler işten çıkarma yasağının uzatılıp uzatılmadığını merak ediyor.
Corona virüste ilk vakanın nisan ayında görülmesiyle birlikte Türkiye'de çalışma hayatına yönelik önlemler alınmıştı. Corona virüsün ekonomik ve sosyal etkilerini en aza indirmek, çalışanları mağdur etmemek ve istihdamı korumak adına işten çıkarma yasağı kanun teklifi kabul edilerek yasalaşmıştı. 3 aylığına getirelen işten çıkarma yasağı Cumhurbaşkanı kararıyla yeniden uzatılmıştı.
Çalışan ve işverenin haklarını güvence altına almayı amaçlayan düzenleme ile istihdamın korunması amaçlanıyor.
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI NE ZAMAN BİTİYOR?
Son olarak alınan Cumhurbaşkanı kararıyla işten çıkarma yasağı 17 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere 1 ay süre ile uzatıldı. Kararı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, sosyal medya hesabı üzerinden de paylaştı. Bakan Selçuk, "Normalleşme sürecinde istihdamı korumak için Sosyal Koruma Kalkanımız ile çalışan ve işverenlerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.
Fesih Kısıtı, Nakdi Ücret Desteği ve mevcut faydalananlar için Kısa Çalışma Ödeneği'ni 1 ay süreyle uzatıyoruz." ifadelerini kullandı.
İŞTEN ÇIKARMA YASAĞINA UYMAMANIN CEZASI NE KADAR?
İşveren yasağa aykırı olarak fesih yapar ise fesih tarihindeki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası ile cezalandırılacak.