İşe iade hakkı kazanan çalışan kaç gün içinde işe başlamalıdır?
İşlerinden kendi kusurları olmadan çıkarılan çalışanların işe iade davası açma hakkı vardır. Bu davayı kazanan çalışanların işe başlamaları için gereken minimum bir süre bulunmaktadır. Bu süre içerisinde başvuru yapmayanların işe iade hakları kaybolur. Peki İşe iade hakkı kazanan çalışan kaç gün içinde işe başlamalıdır?
Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işverene işe iade davası açma hakkı vardır. Bu davayı kazanan çalışanlar boşa geçirdikleri 4 ay karşılığı olarak işverenden son maaşları oranında ödeme alır. Eğer işveren işe iadeyi istemezse 4 maaşlık daha ödeme yapmak zorundadır. Ancak işverenin işe iadeyi kabul ettiği durumlarda çalışanın işe başlamak için kısa bir zamanı vardır. Bu süre içerisinde başvuru yapılmazsa işe iade hakkı kaybolur.
İşe iade davasını kazanan işçi işe başlamazsa ne olur?
İşe iade davasını kazanan çalışan, kesinleşen mahkeme kararının tebliğinden itibaren 10 iş günü içinde işe başlamak için başvuruda bulunmak zorundadır. Talebi alan işverenin işçiyi 1 ay içerisinde işe başlatması gerekir . İşverenin işe yeniden başlama davetine rağmen işçi işe başlamazsa işverence yapılan fesih geçerli hale gelmekte olup işçinin boşta geçen sürelerine ait ücreti ve işe başlatmama tazminatını alması mümkün olmamaktadır. Bu durumdaki işçi, sadece kıdem ve ihbar tazminatlarını talep edebilir. İşe iade davasını kazanan işçiye işveren, işe geri başlasın ya da başlamasın 4 aya kadar olan boşta geçen süre ücretini ödemelidir. İşveren işe iade davasını kazanan çalışanı işe geri almak istemez ya da işe başlama talebine cevap vermezse toplamda 8 aylık brüt ücret kadar ödeme yapmak zorundadır.