İşçi ya da yakınlarına bağlanan aylıklar ne kadar süre alınmazsa zaman aşımına uğrar?
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, iş kazası, meslek hastalığı, malullük ya da ölüm aylığı gibi konularda bağlanan aylıkların ne kadar süre alınmadığı taktirde zaman aşımına uğrayıp hakkın kaybolacağını düzenler. İşte aylıkların zaman aşımına uğraması konusunda tüm detaylar...
Kendisine çeşitli sebeplerle aylık bağlanan işçi ya da yakınları, bu aylıkları almadıkları süre uzarsa ücretler zaman aşımına uğrar. Aynı zamanda belli bir süre aylıklarını almayanların ödemeleri durumun tespiti amacıyla durdurulur. İşte aylıklarda zaman aşımı konusunda tüm merak edilenler.
TAHSİL EİDLMEYEN AYLIKLAR NE SÜREDE ZAMAN AŞIMINA UĞRAR?
Kanunda aksine hüküm bulunmayan hallerde, iş kazası, meslek hastalığı, vazife malullüğü ve ölüm hallerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların, hakkın kazanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde istenmeyen kısmı zamanaşımına uğrar. Kuruma müracaat etmemenin haklı bir sebebe dayandığını genel hükümlere göre ispat edenler hakkında, yukarıdaki hükümler uygulanmaz.
Kısa vadeli sigorta kollarından ve ölüm sigortasından kazanılan diğer haklar, hakkın doğduğu tarihten itibaren beş yıl içinde istenmezse düşer.
ÖDEME NE ZAMAN DURDURULUR?
Bu Kanuna göre bağlanan gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiği tarihlerden itibaren aralıksız on iki ay sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları, gelir ve aylık bağlanma şartlarının devam edip etmediğinin tespiti amacıyla durdurulur. Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin alacakları, hakkı doğuran olayın öğrenildiği tarihten itibaren iki yıl içinde istenmezse zamanaşımına uğrar, hakkı doğuran olay tarihinden itibaren ise beş yıl sonunda düşer.