İşçi günde en fazla kaç saat çalıştırılabilir?
Hem işçi hem de işverenler, işçilerin günden en fazla kaç saat çalıştırılabileceğini merak ederken bu konuda bir yasal düzenleme olup olmadığını da öğrenmek istiyor. İşte işçilerin çalışma süresini düzenleyen maddeye göre işçilerin en fazla ne kadar çalıştırılabileceği ile ilgili tüm detaylar...
İşverenler, İş Kanunu'na göre yanlarındaki işçileri günde en fazla ne kadar çalıştırabileceklerinin cevabını arıyor. Aynı zamanda yasada belirlenen haftalık çalışma süresinin aşıldığı durumlarda bunun dengelenmesi için ne kadar vakte ihtiyaçları olduğunu da öğrenmek istiyor. İşte işçi günde en fazla kaç saat çalıştırılır sorusunun yanıtı...
İŞÇİLER GÜNDEN EN FAZLA NE KADAR ÇALIŞTIRILABİLİR?
İş Kanunu madde 63, çalışma süresi başlığı altında işçilerin günde ve haftada en fazla ne kadar çalışabilecekleri sorusuna cevap verir. Kanuna göre, tarafların anlaşması ile haftalık normal çalışma süresi, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine, günde on bir saati aşmamak koşulu ile farklı şekilde dağıtılabilir. Yani işçi günde en fazla 11 saat çalıştırılabilir.
Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
İki aylık süre içinde işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresini aşamaz. Denkleştirme süresi toplu iş sözleşmeleri ile dört aya kadar artırılabilir. Yani eğer ortada bir toplu iş sözleşmesi yoksa işçinin haftalık çalışma süresi ortalaması, 2 aylık süre içerisinde 45 saati aşmadan düzenlenmiş olmalıdır.