İş mahkemesi temyiz süresi kaç gündür?
İş Mahkemesinin verdiği kararlardan memnun olmayan işçi ya da işveren, kararı itiraz etmek için üst mahkemeye itiraz edebiliyor, istinaf ve temyiz yoluna başvurabiliyor. Peki, iş mahkemesi temyiz süresi kaç gündür?
İş mahkemesinde açılan davalarda sonuç, işçiyi ya da işvereni memnun etmeyebilir. Bu durumda bir üst mahkemeye başvurarak, karara itiraz etmek mümkündür. Üst mahkemeye itirazlar ise temyiz ya da istinaf yoluyla yapılabilir. Peki, iş mahkemesi temyiz süresi kaç gündür?
İŞ MAHKEMESİ TEMYİZ SÜRESİ KAÇ GÜNDÜR?
2017 yılında 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu kaldırıldı, yerine 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu yürürlüğe girdi. 5521 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nda kararın tebliği ve tefhiminden 8 gün içinde temyize ya da istinaf yoluna başvurulabiliyordu. 2017 yılında getirilen 7036 sayılı kanunda bu süre 2 haftaya çıkarıldı.
İş Mahkemesine açılan davalarda kararlar Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurarak istinaf ya da itiraz edilir. 2017 itibariyle iş mahkemelerinin verdiği kararlar kesin kabul edilmekte ve istinaf yoluna gidilememektedir. Yani, İş Mahkemesi’nin aldığı kararın bildirilmesinden itibaren, istinafa başvuru süresi 2 haftadır. Bu sürenin geçmesi durumunda Bölge Adliye Mahkemesi’ne gidilemez, karar kesinleşmiş olur.
Hukuk Mahkemeleri Kanunu’nun 345 ve 361. maddeleri gereğince 2 hafta içinde istinaf ve temyiz yoluna başvurabilecek. Sürenin başlamasında ise tefhim (sözlü bildirme) dikkate alınmayacak, istinaf ve temyiz süresi tebliğ (yazılı bildirme) ile başlayacak.
İSTİNAF NEDİR?
İstinaf, iş mahkemesinin verdiği kararı, bir üst mahkeme olan Bölge Adliye Mahkemesi’ne itiraz etmektir.
İstinafa cevap süresi ise, 2 haftadır.
TEMYİZ NEDİR?
Temyiz, Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği kararı, bir üst mahkeme olan Yargıtay’a itiraz etmektir.
Temyize cevap süresi ise, 2 haftadır.
TEMYİZ YOLU KAPALI OLAN DAVALAR
Feshin geçerli olup olmadığının tespitine ilişkin açılan işe iade davalarında,
İşçiye işveren tarafından verilen disiplin cezalarına karşı işçinin cezanın iptali istemiyle açtığı davalarda,
İşyeri sendika temsilcisinin iş sözleşmesinin sona erdirilmesi üzerine sendika veya temsilcinin açtığı feshin geçersizliğine ilişkin davalarda,
İşletme düzeyinde toplu iş sözleşmesi yetki tespiti yapılmış bir işyerinin işletme niteliğinde olup olmadığının tespiti için açılan davalarda,
Toplu iş sözleşmesi hükümlerinin yorumlanması için açılan davalarda,
Yasa dışı grev veya lokavtın tespiti için açılan davalarda verilen kararları Yargıtay incelemeyecektir. Dolayısıyla bu davalarda temyiz yolu kapalıdır.