Hamile çalışan işten çıkarılabilir mi?
Kadın çalışanlar, hamilelik sürecinde iş sözleşmelerinin işveren tarafından feshedilip feshedilemeyeceğini merak ediyor. Hamile çalışanlar işten hangi durumlarda çıkartılabilir? İşte detaylar...
İş Kanunu'na göre işe alma ya da işten çıkarmada hamilelere herhangi bir ayrıcalık yapılamaz. Kadın işçiler, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen süre boyunca gece çalışmaya zorlanamazlar. İş Kanunu'nda hamileler için koruyucu özel hükümler bulunmaktadır.
HAMİLE İŞÇİ HANGİ ŞARTLARDA İŞTEN ÇIKARILABİLİR?
Buna rağmen hamile işçi hamileliği esnasında işten çıkartılabilir. Ancak bunun sebebi gebeliği ya da ona bağlı nedenler olamaz. Hamile işçi kanunun kendisine yüklediği sorumlulukları yerine getirmez ya da işten çıkarılmasına neden olacak bir davranışta bulunarak işveren açısında haklı sebep doğurursa iş sözleşmesi feshedilebilir.
Hamile işçinin işten çıkarılması için somut sebepler ortada yoksa ve hamile işçi tanık beyanları ile bunu destekler ve doktor raporlarıyla durumu ortaya koyarsa, ispat yükümlülüğü işverene geçer. Hamile işçi dokunulmaz olmamakla birlikte işverenin eşitlik ilkesine aykırı davranmaması gerekir. Hamile işçinin iş sözleşmesi feshedilebileceği gibi bunun gebelik ile ilgili olması durumunda işveren haksız duruma düşecek ve çalışanın tazminat dalma hakkı ortaya çıkacaktır.