Güvenlik Sertifikası nasıl alınır? Özel güvenlik görevlisi şartları nelerdir?
Kamuda ve özel sektör için yayınlanan iş ilanlarında en çok güvenlik görevlisi alımları dikkati çekiyor. Sayıca çok fazla güvenlik görevlisi ilanına denk gelmek mümkün. Pek çok sektöre göre iş bulmak daha kolay olduğu için iş arama sürecindekilerin tercih ettiği alanlardan olan güvenlik sektöründe çalışmak için öncelikli olarak güvenlik sertifikası almak gerekiyor. Çoğu kişi bu alanda çalışmak için hangi aşamaların olduğunu merak ediyor. Peki, Güvenlik Sertifikası nasıl alınır? Özel güvenlik görevlisi şartları nelerdir? İşte detaylar...
Güvenlik görevlisi binalarda ve tesislerde teknik ve fiziki imkanları kullanarak hukuk kurallarına uygun talimatlar içinde huzuru sağlamak, can ve mal güvenliğini korumak için çalışan görevlilerdir. Günümüzde pek çok alanda güvenlik görevlisine olan ihtiyaç artıyor. Bunun için Güvenlik Sertifikası alınması gerekiyor. Bu alanda çalışmak isteyenler güvenlik sertifikaları silahlı ve silahsız olarak alabiliyor.
GÜVENLİK SERTİFİKASI NASIL ALINIR?
Özel Güvenlik görevlileri kurum ve kişileri veya diğer varlıkları korumak ile yükümlü olduklarında hukuk, iletişim, güvenlik sistemleri, afet ve yangın gibi konularda eğitim almaları gerekmektedir. Dolayısıyla özel güvenlik görevlisi olmak isteyen kişilerin güvenlik sertifikalarını almaları gerekmektedir. Alınan eğitimler sonrasında başarılı olunması halinde adaylar sertifikalarını alarak güvenlik görevlisi olma hakkına sahip olmaktadır.
Silahlı güvenlik görevlisi için alınan eğitim süresi 120 saat olmaktadır. Eğitimde ders konuları derslere ek olarak silah ve atış eğitimi verilmektedir. Silahsız eğitimlerde ders saatleri daha kısa olmaktadır. Ortalama olarak 100 saat ders alan kişiler silahsız güvenlik görevlisi olabilmektedir. Derslerini tamamlayan kişiler Özel Güvenlik Sınavına girmeye hak kazanmaktadır.
GÜVENLİK GÖREVLİSİ NASIL OLUNUR?
Güvenlik görevlisi olmak için güvenlik sertifikası alınması gerekmektedir. Buna ek olarak sertifika vermek için yetkili kurumlara başvurulması da gerekir. Güvenlik görevlisi olmak için gerekenler şunlardır:
- Eğitim sonucunda yapılan sınavlarda başarılı olanlar silahlı veya silahsız sertifika almayı hak kazanırlar.
- Güvenlik sertifikası alacak olanlar Emniyet Genel Müdürlüğünün düzenlediği ÖGG sınavına girmeleri gerekir.
- İlgili sınavdan en az 60 alınması gerekir. 60 üzeri alanlar başarılı sayılmaktadır.
- Senede 6 kez güvenlik sertifikası sınavı yapılmaktadır.
SİLAHLI ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ ŞARTLARI NELERDİR?
Silahlı güvenlik görevlisi olabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Silahlı güvenlik görevlisi olabilmek için şu şartların yerine getirilmesi gerekir:
- TC vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak
- Vücut sağlığının yerine olması
- 21 yaşını doldurmuş olmak
- Akıl sağlığı yerinde olmak
- Sicil almaya uygun olmak
- Mesleğini yapabilmek için engelinin olmaması
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Herhangi bir suçtan dolayı 1 yıldan daha fazla hapis cezası almamış olmak gerekir.
SİLAHSIZ ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİ ŞARTLARI NELERDİR?
Silahlı güvenlik görevlisine göre silahsız güvenlik görevlisi olma şartları daha esnek tutulmuştur. Fakat silahsız güvenlik görevleri için de bazı şartlar aranmaktadır. Silahsız güvenlik görevlisi olabilmek için aranan şartlar şunlardır:
- TC vatandaşı olmak
- En az ilköğretim mezunu olmak
- 18 yaşını tam doldurmuş olmak
- Mesleğini en iyi şekilde yapabilmesi için engeli bulunmamak
- Sicil almaya uygun olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Vücut sağlığının yerinde olması
- Akıl sağlığının yerinde olması
- Herhangi bir suçtan dolayı 6 aydan fazla hapis cezası almış olmamak gerekmektedir.
Tüm bu şartların sağlanması durumunda silahlı veya silahsız güvenlik görevlisi olmak mümkündür. Aynı zamanda sağlık kuruluşlarından silahlı veya silahsız güvenlik görevlisi olunur ibaresi yer alan bir sağlık raporu da gerekmektedir.