Gazetecilerin yasal hakları nelerdir? Basın İş Kanuna göre gazetecilerin özlük hakları…
Türkiye’de işçilerin hakları İş Kanunu tabiyken basın sektöründe çalışan gazeteciler de Basın İş Kanunu'na tabidir. Basın İş Kanunu kapsamında olan gazeteciler bu yasal çerçeve altında bazı haklara sahiptir.
Dördüncü kuvvet olarak addedilen ve kamuoyu oluşturma, gerçekleri kamuoyuna duyurma gibi önemli bir sorumluluğu üstlenen basının çeşitli yasal hakları bulunmaktadır. İşte Basın İş Kanuna göre gazetecilerin özlük hakları…
1-Basın İş Kanununa göre günlük çalışma süresi
Sekiz saat.
2- Basın İş Kanununa göre fazla mesai
En fazla üç saat. Gündüz veya gece devresindeki çalışma müddetinin daha fazla hadlere artırılması ve ulusal bayram, genel tatiller ve hafta tatilinde çalışılması bu kanuna göre (Fazla saatlerde çalışma) sayılır.
3- Yıllık izin süreleri
Günlük bir mevkutede çalışan bir gazeteciye, en az bir yıl çalışmış olmak şartıyla, yılda dört hafta tam ücretli izin verilir. Gazetecilik mesleğindeki hizmeti on yıldan yukarı olan bir gazeteciye, altı hafta ücretli izin verilir. Gazetecinin kıdemi aynı gazetedeki hizmetine göre değil, meslekteki hizmet süresine göre hesaplanır. Günlük olmayan mevkutelerde çalışan gazetecilere her altı aylık çalışma devresi için iki hafta ücretli izin verilir.
4-Hafta tatilli
Gündüz çalışması yapan gazeteciye bir gün hafta tatili verilir. Vazifesi gece çalışmayı gerektiren gazeteciye hafta tatili iki gün verilir.
5-Kıdem tazminatı alma hakkı
Meslekte en az beş yıl çalışmış olan gazetecilere kıdem hakkı tanınır. Kıdem hakkı gazetecinin mesleğe ilk giriş tarihinden itibaren hesaplanır. Kıdem tazminatı mesleğe ilk giriş tarihinden itibaren.
7-Hizmet akdini nasıl feshedebilir?
Gazeteci en az bir ay evvel işverene yazılı ihbarda bulunmak suretiyle iş akdini her zaman feshedebilir.
8-Birden çok gazetede çalışılabilir mi?
Gazeteci işverenle yaptığı sözleşmede aksi konuşulmamışa, basınla alakası olsun veya olmasın, başka iş tutmakta serbesttir.
9. Ücret zamanında ödenmezse ne olur?
Gazetecilere ücretleri vaktinde ödemezse bu ücretleri, geçecek her gün için yüzde beş fazlasıyla ödemeye mecburdur.