EYT son durum nedir? EYT kapsamına girmenin şartları nelerdir?
Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili henüz bir kanun çıkmadı. Meclisin açılmasıyla birlikte gözler TBMM’ye çevrildi. Milyonlarca emekli EYT son durum nedir? diye araştırmaya, EYT çıkmazsa ne olur, çıkarsa kimleri kapsar diye soruyor. Birçok kişi EYT yasası çıksa da kimleri kapsıyor net bilmiyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar hangi şartlarda emekli olacaklarını tam olarak bilmiyor. EYT son durum nedir? diye araştırsa da henüz EYT yasasının hangi şartları kapsayacağından emin değil. Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a dair emeklilik şartları nedir?
25 YIL 5 BİN GÜN ŞARTI(Kadınlarda 20 yıl)
8 Eylül 1999’da yürürlüğe konulan 4447 sayılı yasa, emekli olmak için 3 şart getirdi. 4447 sayılı kanunla getirilen şartlar:
- Yaş şartı ( kadın 58- erkek 60)
- Sigortalık süresi (kadın 20-erkek 25)
- Prim ödemesi (5000 gün)
Bu 3 şartla birlikte birçok kişinin emekli olma süresi 15 yıl ileriye sarkmış oldu. EYT yasası çıkarsa, 8 Eylül 1999’da sigortalı olup, emekli olmak için aranan sigortalık süresi ve prim şartı sağlayan vatandaşları kapsayacak.
Örneğin; 25 yıllık sigorta süreniz var, 56 yaşındasınız ve 5000 bin gününüz var. Bir yıl içinde EYT yasası çıkarsa, prim dışında 25 yıllık sigortalılık süresi şartını sağlamamış olacağınızdan, EYT yasasından yararlanamayacaksınız
Elbette soruya verilecek kesin cevap, EYT yasasının çıkmasıyla mümkündür.