Ev hanımları nasıl emekli olur?
Ev hanımları çalışmadıkları için bir sigortalılık statüsünde yer almıyor. Çalışmadıkları için emeklilik primi de ödenmeyen ev hanımlarının emeklilik hayalleri suya düşüyor. Peki ev hanımları nasıl emekli olur? Ev hanımları emeklilik başvurusu yapabilir mi? Ev hanımları emekli olabilir mi? Tüm detaylar haberimizde.
Ev hanımları çalışmadıkları için bir sigortalılık statüsünde yer almıyor. Çalışmadıkları için emeklilik primi de ödenmeyen ev hanımlarının emeklilik hayalleri suya düşüyor. Peki ev hanımları nasıl emekli olur? Ev hanımları emeklilik başvurusu yapabilir mi? Ev hanımları emekli olabilir mi? Tüm detaylar haberimizde.
EV HANIMLARI EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
Ev hanımları emekli olabilir mi? Ev hanımları nasıl emekli olur sorusu, çalışmayan birçok kadın tarafından merakla araştırılan konuların başını çekiyor.
Normal koşullarda emekli olabilmek için SSK, Bağkur ve Emekli sandığına bağlı olup, işe başladığı tarihten itibaren, 20 yıllık sigortalılık, prim günü ve yaş şartı koşullarını sağlamak gerekir. Engellilerde ise, yaş şartı aranmaksızın işe başladığı tarihten itibaren, sigortalılık süresi (10) ve prim gün sayısının (1800) doldurulmasına bakılır. Çalışmayan kadın için ise durum biraz daha farklı olsa da emekli olabilirler. Ev hanımları isteğe bağlı prim ödeyerek ya da borçlanma yaparak prim günlerini ve sigortalılık sürelerini doldurup, yaşlarının gelmesiyle emekli olabilir.
Ayrıca ödedikleri sigorta primi ile tüm sağlık hizmetlerinden de yararlanabiliyor.
EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLUR?
- Bağkur primini ödemek
1 Ekim 2008 tarihine kadar isteğe bağlı SSK ödeyerek SSK’dan emekli olunabiliyordu. 1 Ekim 2008 tarihinde 5510 sayılı yasayla isteğe bağlı prim ödemelerinde sadece Bağ-Kur üzerinden prim ödeyerek emekli olabilirler.
- Tarım sigortası ödemek
Ev hanımları, 1 Mart 2011 tarihinde 611 sayılı yasanın 5. Maddesinden yararlanıp, ek 5 Tarım Sigortasını ödeyip, SSK şartlarıyla emekli olabilirler. Bu madde, orman ve tarım işlerinde sürekli bir şekilde çalışmayan, gündelik işlerde ya da mevsimsel işlerde çalışan işçilerin yararlanabileceği bir şarttır. Ayrıca tarım işçisi sigortası isteğe bağlı olarak SSK ile ödenebilen tek sigortadır. Özetle ev hanımları tarım ve orman işlerinde gündelik ya da mevsimsel olarak çalıştıklarında, belirlenen primi ödemeleri şartıyla SSK’dan emekli olabilirler.
Tarım sigortası ne kadar?
Tarım sigortası primi, yani emeklilik için isteğe bağlı olarak ev hanımlarının (orman ve tarım işlerinde çalışan) ödeyeceği miktar, 2019’da asgari ücretin belirlenmesinden sonra en düşük; 764,96TL en yüksek; 5.737, 21 TL oldu.
- Evde dikiş nakış işi yapmak
Ev hanımları emekli olabilmek için tanınan haklardan biri de evde dikiş nakış yaparak geçiniyor olmalarıdır.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinin 6’ıncı bendinde sayılan dikiş, nakış, çeyiz, dantel, havlu, çarşaf gibi dokuma işleri, hediyelik eşya, turistlik eşya, tarhana gibi evde imal ederek üretilen işlerde daimi olarak iş yeri açmaksızın ve bir iş verene tabi olmaksızın satan kadınlar da isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olabilirler. Bu kadınlar gelir vergisinden muaf oldukları için isteğe bağlı sigorta sigortalı olmaları halinde indirimli prim öderler.
Asgari ücretten hesaplanan prim ücreti 819 olduğuna göre, evde bu işleri yaparak para kazanan kadın 709 TL ödeyecek.
- Doğum borçlanmasına başvurmak
Ev kadınları ayrıca doğum borçlanması yaparak da emekli olabilirler. Ancak doğum borçlanması yaparak emekli olma hakkı her kadına tanınmamıştır. SSK başlangıcı olan ve doğumdan sonraki 2 yılda çalışmayan kadınlara tanınmıştır. İsteğe bağlı prim ödemeyen kadınlar, 1 çocuk için 720 gün 2 çocuk için 1440 gün doğum borçlanması yapıp prim günlerini doldurabilirler.
- Yurt dışı borçlanmasına başvurmak
Ev hanımları yurtdışı borçlanması ile de isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olabilir. Bağlı olduğu ülkeye göre şartlar değişse de ilk defa sigortalı olduğu tarihten önce ya da sonra yurt dışında bulunmasına göre de emekli olacağı yaş ve prim günü şartları değişiklik gösteriyor.
EV HANIMLARINA EMEKLİLİK BAŞVURUSU ŞARTLARI
- 18 yaşını doldurmuş olmak,
- Sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışmamak,
- Kendi sigortalılığı nedeniyle aylık bağlanmamış olmak,
- İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesiyle SGK’ya başvuruda bulunmak.
- Gelir vergisinden muaf olduğunu belgelemek yani, evde üretime katkıda bulunmak.
EV HANIMI KAÇ YAŞINDA EMEKLİ OLUR?
Ev hanımlarının sigortalılığı, Bağ-Kurlu üzerinden sayıldığı için emeklilik şartları da buna göre oluyor. Bağ-Kurlu ne zaman emekli olabiliyorsa, isteğe bağlı sigorta yaptıranlar da aynı sürede emekli olabiliyor.
Ev hanımlarının isteğe bağlı sigorta ile emekli olabilmeleri için bir; gün sayısını doldurmak yani 25 yıl boyunca prim ödemek, iki; yaşı beklemek yani; 58 yaşını beklemek.
EV HANIMLARINA ESNAF VERGİ MUAFİYETİ
Ev hanımlarına emeklilik imkânı tanınan durumlardan biri olan evde üretime katkıda bulunması, aynı zamanda kadınlara esnaf olabilme hakkı da vermiştir. Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan, motorlu taşıt kullanmamak, evlerde işçi almamak şartıyla, kadınlar esnaf olabilme imkanının yanın da vergiden de muaflıktır olabiliyor. Bu işleri yapan kadım, vergi dairelerine başvurduklarında ‘’Esnaf Muafiyet Belgesi’’ alabiliyor. Bu belgeye sahip olan kadınlar, SSK’ya başvurdukları taktirde sigortalı da olabiliyor. Üstelik emeklilik için ödedikleri sigorta prim tutarı da gün sayısı da daha az.
Ayrıca son çıkan düzenleme ile de bir yıllık brüt asgari ücret tutarını (2019 yılı için 30.700,80 lira) geçmemek kaydıyla internetten de satış yapanlar vergiden muaf olacak.
EV KADINLARI TOPLU PRİM ÖDEYEREK EMEKLİ OLABİLİR Mİ?
Ev kadınları toplu prim ödeyerek emekli olamıyorlar. Her ay düzenli olarak isteğe bağlı emekli prim ödemesinin yapılması gerekmektedir.
Doğum borçlanması ve yurt dışında ikamet ettiği süreler varsa borçlanabilirler.