Çalışma gücünün %60’ını kaybeden kişiler ise malulen emeklilik talebinde bulunabiliyor. Fakat bunun için belirlenen belirli kriterler var. Kanser, beyin tümörü, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, görme azlığı, parkinson, demans,
epilepsi, anemi, behçet hastalığı, şeker hastalığı, karaciğer hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp nakli, akciğer nakli, tüberküloz, AIDS, böbrek nakli, solunum sistemi hastalıkları, denge bozuklukları malulen emeklilik gerektiren hastalıklar arasında en üst sıralarda geliyor.
Epilepsi hastaları da
SGK’nın belirlediği koşullar çerçevesinde malulen
emekli olabiliyor. Peki epilepsi hastaları için
malulen emekli olma koşulları neler? Başvuru nereye yapılıyor? İşte konuyla ilgili ayrıntılar…
EPİLEPSİ HASTALARI İÇİN MALULEN EMEKLİ OLMA KOŞULLARI NELER?
Epilepsi hastaları, Sağlık Kurulu Raporu, 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ödemesi şartı ile malulen emekli olabiliyor.
BAŞVURU NEREYE YAPILIYOR?
Çalışan ya da işveren maluliyet durumunun tespiti için bulunduğu ildeki SGK il müdürlüğüne veya SGK merkezine yazılı olarak başvurabilir. Başvuru sonrası çalışanın yetkili sağlık kuruluşlarına ve sağlık kurullarına sevki yapılacak. Sağlık kuruluşlarının çalışanın maluliyeti ile ilgili düzenlediği rapor incelenecek ve ardından SGK Sağlık Kurulu karar verip, maluliyet durumunu kesinleştirecek. Böylece çalışan malulen emekli olup, emekli aylığı almaya hak kazanacak. Malullük aylığı; yeniden çalışmaya başlaması veya yapılan yeni bir kontrol sonrasında sakatlık durumunun ortadan kalkması halinde kesilir ve ödenmez.
MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI
İlk defa çalışmaya başladığınız tarihten itibaren;
– Çalışma gücündeki kayıp oranını en az %60 ve üzerinde kaybetmek
– İşe giriş ilk tarihinden itibaren en az 10 yıllık sürenin geçmesi (Bakıma muhtaç derecede ağır engelli olanlar için bu şart aranmaz)
– En az 1800 gün sigorta priminin olması gerekir. (BAĞ-KUR) kapsamında başvuru yapacakların prim borcu bulunmaması ve iş yerini kapatması ya da devretmesi gereklidir)
MALULEN EMEKLİLİK YAŞI KAÇTIR?
Malulen emeklilikte yaş şartı aranmaz. Yukarıda belirtilen şartların birlikte sağlanmış olması yeterlidir.
ENFLASYON VERİLERİNE GÖRE 2020 MALULEN EMEKLİ MAAŞLARI
Aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla belli olan emekli maaşları günün en çok aranan konuları arasında girdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerini açıklamasıyla, emeklinin alacağı zam da belli oldu. Ciddi sağlık problemi olan kişilere tanınan malulen emeklilikte, aynı zaman 1800 gün prim bildirilmiş olmalıdır. 1800 gün prim ödemesi yapan kişiler, sigorta süresine bakılmaksızın malulen emekli olabiliyorlar.
6 aylık enflasyon verilerinin belli olmasından sonra, SSK ve BAĞ-KUR’luya 6.5 oranında zam yapıldı. Yapılan zamma göre, en düşük BAĞ-KUR emeklisi bin 784 lira 11 kuruş, en düşük SSK emeklisi bin 256 lira 21 kuruş maaş alacak.
MALULEN EMEKLİ NE KADAR MAAŞ ALACAK?
Malulen emekli de SSK ve BAĞKUR emeklisi gibi 6.5 oranında zam alacak. Ancak malulen emeklilikte ödenen prim ne kadar yüksekse, emekli maaşı da o kadar yüksekti. 1800 gün prim ödeme şartı olan malulen emeklilerde, bin lira birim ödemişse maaşı onun üzerinden artar, 5 bin prim ödemişse maaşı onun üzerinden artar.
Örneğin, malulen emekli maaşı bin 500 lira olan kişinin maaşı 6.5 oranında uygulanan zamla bin 597 lira olacaktır. Malulen emekli maaşı, bin 775 lira olan kişinin maaşı 6.5 oranında uygulanan zamla bin 890 lira olacaktı.
BAĞ-KURLULAR HANGİ HASTALIKLARLA MALULEN EMEKLİ OLUR?
Kanser, epilepsi, demans, beyin tümörleri, Parkinson sendromu, Selebral palsi, Multiple Skleroz (MS), Zeka gerilikleri (IQ 50 ve altı), şizofreni, Bipolar bozukluk, Görme azlığı, Retina kanamaları, Anemi, Kol-bacak gibi organ kaybı, yardımsız ayakta duramamak, Behçet hastalığı, Gastrointestinal kanamalar, Karaciğer sirozu, Karaciğer nakli, Kalp yetmezliği, Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları, Solunum sistemi hastalıkları, Kalp nakli, Böbrek nakli, Akciğer nakli, Tüberküloz, AIDS.