Gazete Vatan Logo

Emeklilik başvurusunda bulunan memur, emeklilik talebinden vazgeçebilir mi? SGK hangi koşullarda emeklilik iptal talebini kabul eder?

Kendi iradelerini kullanarak emeklilik müracaatını yapmış memurlar, tekrardan göreve dönebilir mi? sorusuna memurlar tarafından cevap aranıyor. Peki emeklilik için başvuru yapan memur, beklenmedik bir durum karşısında başvurusunu iptal edebilir mi? İşte detaylar…

Emeklilik başvurusunda bulunan memur, emeklilik talebinden vazgeçebilir mi? SGK hangi koşullarda emeklilik iptal talebini kabul eder?

Memurlar için emeklilik başvurusunda bulunmak hizmet ve yaş sınırlarını taşıdıkları durumlarda tamamıyla kendi isteklerine bağlıdır. Emeklilik zamanını tespit etmek, yaş hadleri dışında memurun iradesiyle gerçekleşen bir durum olan emeklilikte, memur başvuru yaptıktan sonra başvuru talebinden vazgeçebilir mi? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

EMEKLİ OLAN MEMUR, EMEKLİLİK TALEBİNDEN VAZGEÇEBİLİR Mİ?

Emeklilik mevzuatlarında, kendi iradelerini kullanarak emeklilik müracaatını yapmış memurların, tekrardan göreve dönmelerini sağlayacak bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, dava konusu olma durumunda emekliye sevk onayından önce emekli olma talebinden vazgeçme dilekçesini vermesine rağmen Kurumları tarafından kabul edilmeme durumu ortaya çıktığında mahkemeler genel olarak kişiler lehine kararlar verebilmektedir.

Genel olarak memurların çalışma süreleri resen 65 yaşlarını doldurdukları tarihte sona erer. Bu yaştan önce emeklilik memurların talebi ile gerçekleşir ve Kurumlar memurun emeklilik talebi olmadan 65 yaşlarını doldurmadan tek taraflı olarak emeklilik işlemini tesis edemez. Memurlar emekli aylığı bağlanması için, bazı durumlar dışında (bu durumlar yaş haddi, kadrosuzluk, resen emeklilik gibi durumlar) zorlanamaz.

Haberin Devamı

Peki, emeklilik işleminin yapılmasını talep eden, ancak emeklilik işleminde beklediği durumlar dışında bir durumun ortaya çıktığını gören memur emeklilik işlemini iptal ettirebilir mi?

FARKLI DURUMLAR OLABİLİR Mİ?

Bir memur, çalışırken bulunduğu derece ve kademenin emeklilik işleminde daha düşük olduğunu gördükten sonra emeklilik işleminin iptalini isteyebilir. Zira intibak işlemi, sitemizde de zaman zaman değerlendirdiğimiz konulardan biridir ve emekli aylık ve emekli ikramiye tutarını etkileyen bir işlemdir. 1/4 + 2200 ek gösterge üzerinden aylık ve ikramiye tutarını alacağını bekleyen bir memur için, emeklilik işleminde 2+1600 ek göstergesi üzerinden emeklilik işleminin yapılması bu memur için hem emekli aylık tutarında hem de emekli ikramiye tutarında azalma meydana getirir ve memur emeklilik işleminin iptal edilmesini isteyebilir. 1 + 2200 ek gösterge ile 2 + 1600 ek gösterge, 1 + 2200 ek gösterge ile 1 + 3600 ek gösterge arasındaki aylık ve ikramiye fark tutarı yüksektir.

Haberin Devamı

Aynı şekilde, ikramiyeye esas hizmet yıllarının beklendiğinden daha az olması da bir vazgeçme nedeni olarak görünebilir. Yine emeklilik öncesi izinde geçen sürelerde çalışmama hayatına alışamama gibi durumlarda bir neden olarak görünebilir.

SGK’YA GÖNDERİLEN EMEKLİLİK İŞLEMLERİ İPTAL EDİLEBİLİR Mİ?

Emeklilikte hem intibak konusunda hem de genç yaşta emekli olup boşluk hissine kapılma gibi nedenlerle memurlar emeklilikten vazgeçme düşüncesine sahip olabilir. Emekli olmayı talep eden memur hakkında kurumların en yüksek amirinin onayı alınarak emeklilik işlemleri yürürlüğe girer. Talep tarihinden itibaren 1 ay geçtikten sonra da Kurumlar tarafından memurun göreviyle ilişiğinin kesilmesi gerekir. Bu husus 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 48 hükmünde kurala bağlanmıştır.

Haberin Devamı

HAK KAYBINA UĞRAYAN MEMURUNUN GÖREVE TEKRAR BAŞLAMA TALEPLERİ KABUL EDİLEBİLİR Mİ?

Emeklilik mevzuatlarında, kendi iradelerini kullanarak emeklilik müracaatını yapmış memurların, tekrardan göreve dönmelerini sağlayacak bir hüküm bulunmamaktadır. Ancak, dava konusu olma durumunda emekliye sevk onayından önce emekli olma talebinden vazgeçme dilekçesini vermesine rağmen kurumları tarafından kabul edilmeme durumu ortaya çıktığında mahkemeler genel olarak kişiler lehine kararlar verebilmektedir.

EMEKLİLİK İPTALİ BAŞVURUSU İÇİN SÜRE NE KADAR?

Emekliliğin iptalini isteyen memurun ileriki bir tarihte emekli olacağını belirttiği tarihten önce ve emeklilik talep tarihinden 1 ay geçirmeden önce kurumuna emeklilik işleminin iptal edilmesini istemesi halinde emeklilik yönündeki işlemlerin iptal olabileceğini ancak, memurun belirttiği emeklilik tarihinde ve bu tarihte emekli edilmesi yönünde emekliye sevk onayı alınırsa emeklilik işleminin yapılması gerekir ve iptal edilemez.

Haberin Devamı

MEMURUN HAKLARI İÇİN SGK’DAN NELER ÖĞRENEBİLİR?

Devlet memurunun hak kaybı yaşamaması için emekli olma müracaatını yapmadan, kendi sosyal güvenlik haklarını öğrenmeleri gerekir. Bunun için, her memurun görev yaptığı biriminden/Sosyal Güvenlik Kurumundan;

1- Emekli hizmet süresi ile hangi yaşta emekli olacağını öğrenmesi gerekir.

2- Sigortalı veya Bağ-Kurlu hizmetleri olanlar varsa bu hizmetlerini öğrenmesi gerekir.

3- Emekli olduğunda derecesi, kademesi, ek göstergesinin ne olacağını öğrenmesi gerekir.

4- Emekli olduğunda ne kadar aylık alabilir ne kadar ikramiye alabilir bu bilgileri de öğrenmesi gerekir.

5- Kurumların da ilgililerin bu taleplerini sağlayacak şekilde gerekli bilgileri vermesi gerekir.