EYT'liye kritik kredi uyarısı! Paralar SGK hesabına yatacak
EYT yasasının Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte emekliliğe hak kazanan milyonlarca vatandaş SGK'ya başvuruda bulundu. Emekli olmak isteyen birçok kişinin önüne ise engel olarak prim borçları çıktı. Maddi durumu yeterli olmayan vatandaşlar için bankalar peş peşe kredi kampanyalarını duyurdu. TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, kredi kullanacak tüketicilere önemli uyarılarda bulundu.
ALÄ°CAN YILDIRIM / alican.yildirim@gazetevatan.comÂ
Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. EYT yasası kapsamında 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar, yaş şartı olmaksızın prim günü ve sigortalılık süresi şartını yerine getirerek, emekli olabilecek. Karar sonrası milyonlarca vatandaş emekli olmak için harekete geçti. Emekli olmak isteyen vatandaşların önüne çıkan en büyük engel ise prim borcu oldu. Maddi durumu yeterli olmayan kişilerin imdadına ise bankaların sunduğu prim borcu kredi kampanyaları yetişti. TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, bankaların sunduğu kredi kampanyaları hakkında bilgi vererek dikkat edilmesi gereken detaylara dikkat çekti.
MÄ°LYONLARCA VATANDAÅžI MEMNUN ETTÄ°
Hüseyin Ölmez, kredi kampanyalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, "EYT kredisi, Emeklilikte Yaşa Takılanların, eksik prim günlerine tekabül eden prim borçlarını ödemek için, bankaların kullandırdığı bir çeşit tüketici kredisidir. EYT'lilere bağlanacak emekli maaşlarını,bankalarına almak üzere neredeyse tüm bankalar EYT'lilerin prim borçlarının ödenmesine yönelik tüketici kredisi uygulamasına geçti ve yoğun tanıtımını yapmaya başladı. Bu krediler, emeklilik hakkını kazanmış vatandaşımızın, bu haklarını kullanabilmesi için yararlı olmuştur. Uygulamaya konulan krediler, tüketici krediler mevzuatına tabi olduğu için tüketici kredilerinde uygulamaları esas alınacaktır." ifadelerini kullandı.
KREDÄ° MÄ°KTARI PRÄ°M BORCUNDAN AZ OLMAYACAK
Prim borcu için kredi çekecek olan vatandaşların kaç para kredi çekeceği hakkında bilgi veren Ölmez, "Kredi miktarını çalışırken emekliliğe hak kazanan emeklileri ve prim günü, senesi dolduğunu düşündüğü için süresini bekleyerek işten ayrılanlar olarak, 2 ayrı grupta değerlendirmek gerekir. Halen çalışan ve prim günü yeterli olmayanlar için kullanılabilecek kredi limiti, müracaat edenin kanıtlanabilir gelirine göre, banka uygulama kuralları içerisinde saptanıyor. Bu limit eksik prim ödemesinden az olmayacaktır." dedi.
FAÄ°Z ORANI VE VADE SAYISI
Uygulanacak olan vade ve faiz oranıyla ilgili bilgi veren Ölmez şunları söyledi;
"Uygulanacak faiz oranlarının bazı bankalarda tüketici kredisinden az olduÄŸu için prim borcu kadar tahsis edilip kullandırılacaktır. Çalışmayan ve kanıtlanabilir bir geliri olmayanlar için prim borcu kadar kredi tahsis edilip kullandırılacaktır. Bu kredilerin vadesi 3 aydan 36 aya kadar olabilir. Bankalar arası rekabet nedeniyle faiz oranları; %0,99 ile % 2,22 arasında uygulanmaktadır."Â
VATANDAÅžLARA PEÅž PEÅžE UYARILAR GELDÄ°
Kredi çeken EYT'lilerin dikkat etmesi gereken ayrıntılardan bahseden Hüseyin Ölmez şu ifadeleri kullandı;
"Banka kredi talep edene, kredi bağlantılı sigortalı veya sigortasız kredi önermek zorundadır. Emekli adayının burada dikkat etmesi gereken konu; sigortasız kredilerin genellikle faizi sigortalı kredilere göre yüksektir. Bankalar tüketici kredilerinde ilk kredi açılışında kredi limitinin yüzde 0,25 oranında, kredi tahsis ücreti alabilir.
Bankalar genellikle sigortasız kredilerde bu ücreti almaktadırlar. Bankalar bu kredileri, yeni emeklilerin, Banka için ucuz kaynak olan maaşlarının Bankalarına yatırılması amacındadır. Bu nedenle de bankalar arasında hissedilir bir rekabet var. Emekli adayı eksik prim günü ve ödemesi gereken miktarı öncelikle öğrenmelidir. Emekli olduğunda kaç para maaş alacağını öğrenmelidir. İnternet, yazılı, sözlü ve sosyal medyada banka tanıtımlarında yer alan, bankaların promosyon miktarı ve kredi faiz oranı ve masraflar açısından en uygun olanı seçmelidir. Bankalar genellikle, emekli maaş türüne göre kredi taksit tarihlerini saptamaktadır. Alacağı maaşına göre 3-36 ay arasında olan vadeyi seçmede; kendi finansal analizini yaparak, zor duruma düşmeden ödeyebileceği vadeyi seçmelidir." dedi.
PARALAR SGK HESABINA YATIRILACAK
Ölmez ayrıca çekilen kredinin EYT'liye nakit olarak teslim edilmeyeceğine vurgu yaparak, "Krediye müracaat eden emekli adayı krediden alacağı paranın kendi ellerine nakit olarak verilmeyeceğiniz, hesaplarına geçirilen paranın; SGK hesaplarına gönderileceğini bilmelidirler." diye konuştu.
GECÄ°KMELERE DÄ°KKAT!
TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez son olarak dikkat çeken gecikme konusuyla ilgili şu ifadeleri kullandı: Bir başka önemli konuş ise, bu krediler Aralık/2022 den bu yana verilmektedir. EYT yasasının geç çıkması nedeniyle; bazı kredilerin geri ödemesinde 4 aylık ve emekli adayının herhangi bir kusuru olmaksızın gecikmeler söz konusu olup işlem akışına göre bu gecikmeler, promosyon dan veya ilk maaşlarından tahsil edilecektir. Bu gecikme nedeniyle, temerrüt faizi uygulanmaması için düzenleme yapılmalıdır.