Gazete Vatan Logo

EYT’den kimler yararlanacak? EYT kimleri kapsar? EYT emeklilik şartları belli oldu mu?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kamuoyunun gündeminde olmayı sürdürüyor. Hükümet EYT ile ilgili formüller üretirken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT’nin TBMM’ye geleceği tarihi duyurdu. Yıllardır emekli olmak için mücadele veren EYT’lilerin gözü kulağı yapılacak düzenlemeye çevrildi. Peki, EYT’den kimler yararlanacak? EYT kimleri kapsar? EYT emeklilik şartları belli oldu mu? Kimler EYT’li? İşte EYT düzenlemesinde son durum!

EYT’den kimler yararlanacak? EYT kimleri kapsar? EYT emeklilik şartları belli oldu mu?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözümü için hükümet düğmeye bastı. Prim ödemesini tamamlayıp, yaşı bekleyen milyonlarca kişinin hak kaybının önlenmesi için hükümet çeşitli formüller üzerinde duruyor. EYT meselesinin çözümü için gözler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çevrildi. 1999’dan beri süren emeklilikte yaşa takılanlar için yapılacak düzenleme için gözler artık atılacak resmi adımlarda. Peki, EYT’den kimler yararlanacak? EYT kimleri kapsar? EYT emeklilik şartları belli oldu mu? Kimler EYT’li? İşte EYT düzenlemesinde son durum!

EYT DÜZENLEMESİNDE SON DURUM NE?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. En uygun formülü devreye sokacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar'a ilişkin yapılacak düzenlemenin detaylarının önümüzdeki günlerde duyurulacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin 28 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada, "3600 ek gösterge, asgari ücret, yarın da sözleşmeli personel konusunda dosyayı açtığımda basınla paylaşacağım. Geçici işçiler, EYT’yi tamamladığımız gün, onları açıklayacağım. Önümüzdeki günlerde söz edeceğim." demişti.

Haberin Devamı

Bakan Vedat Bilgin’in EYT ile ilgili açıklamaları şu şekilde:

Bakanlık bünyesinde bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu bu formül üzerinde çalışıyor. En uygun formülü uygulamaya sokma niyetindeyiz.

Bir sayı ve içerik veremem ama çok sayıda formül var. Alternatifler var. Bu alternatifler üzerinden çalışmalarımızı yapacağız. İşin bir mali boyutu var. Onların da bu formüller üzerinde hesaplamalar yapmasını bekleyeceğiz. O formüllerin her birinin ayrı maliyet hesabı yapıldığında Cumhurbaşkanımıza sunacağız. Kararı Cumhurbaşkanımız verecek.

Bakan Bilgin EYT meselesinin TBMM'ye geleceği tarihe yönelik de bilgi vermişti. "Çalışmayı tamamlayıp sendikaların da taleplerini alacağız" diyen Bakan Bilgin, "Yıl sonuna kadar Meclis'e sunamazsak, en geç Ocak ayında bu düzenlemeyi Meclis'e sunacağız"

KİMLER EYT’li?

Noyan Doğan EYT’li olanları şu şekilde açıklık getirdi:

Haberin Devamı

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar, emeklilik için gerekli çalışma yılını ve prim gün sayısını doldursa da yapılan düzenleme ile yaş şartını doldurmadıklarından emekli olamıyor ve emeklilikte yaşa takılıyor. Bu kesim içinde 8 Eylül 1999’dan önce işe başlasa da prim gün sayısını ya da çalışma yılını doldurmayanlar da var. Sadece bu kesim emeklilikte yaşa takılmıyor. 1999 yılında yapılan düzenleme ile kademeli yaş şartı getirildiğinden bu tarihten sonra da sigortalı olup hem çalışma yılını hem de prim gün sayısını doldurmasına rağmen emeklilik için yaşı bekleyenler de var ki, bunlar da kendilerine EYT’li diyor.

EYT SORUNU NASIL ÇÖZÜLECEK?

Masadaki formüller şu şekilde:

- 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup da gerekli prim gün sayısı ile çalışma yılını tamamlayanların yaşa bakılmadan emekli edilmesi.

- 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olup da gerekli prim gün sayısını doldurmayanlara askerlik ve doğum borçlanması imkanı tanınarak, prim gün sayılarının tamamlayıp, yaşa bakılmadan emekli edilmesi.

Haberin Devamı

- Tüm emeklilikte yaşa takılanlar için belirli prim gün sayısını tamamlayanların yaşa ve çalışma yılına bakılmadan emekli edilmesi ki, konuşulan prim gün tutarları erkekler için 9000 gün, kadın çalışanlar için 7200 prim gün.

- Emeklilikte yaş takılanların yaş şartında indirim yapılması.

- Prim gün sayısını tamamlayanların emekli aylıklarında belirli oranda kesinti yapılarak erken emekli edilmesi.

- Başta Almanya ve Finlandiya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinde uygulandığı gibi emekliliğe kaç yıl kaldıysa her yıl için belirli oranda aylıklardan kesinti yapılarak emeklilik imkanı tanınması. Buna da kesintili emeklilik modeli deniyor.