EYT yaş şartı olacak mı? EYT şartları nelerdir, 1999 öncesi emeklilik şartları neydi? EYT prim günü kaç?
Emekli olma hayali kurup EYT’ye takılan vatandaşlar aralık ayınca Meclis’e gelecek EYT düzenlemesinin detaylarını sorguluyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasasının 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girmesi beklenirken, EYT yaş şartı var mı, EYT prim günü kaç? gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Merak edilen detaylara ilişkin Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’den açıklama geldi. Peki, EYT şartları nelerdir, 1999 öncesi emeklilik şartları neydi?
EYT için tüm gözler aralık ayına çevrildi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin tek formül üzerinde çalışılan EYT düzenlemesi için yaş ve prim şartı detaylarını paylaştı. Staj ve çıraklığın dahil edilmediği EYT düzenlemesinde yıl ve prim şartı da açıklığa kavuşturuldu.
EYT yaş sınırı var mı, prim günü kaç?
Dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin aralık ayında Meclis’e gelerek Ocak 2023’te yasalaşması beklenen EYT hakkında “Milyonlarca EYT'li var deniliyor. Rakamlar 5 milyondan 8 milyona kadar çıkıyor. Şu anda yaş şartını kaldırırsak prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var” diyerek ilk kez rakam paylaşan Bakan Bilgin, yaş ve prim şartına ilişkinse şunları söyledi:
“Prime takılanlar olmayacak. Çünkü o günkü, 8 Eylül 1999 öncesi prim gün şartını değiştirmiyoruz; 5000 ve 5400. İki şartı kaldırmıyoruz: Prim gün sayısı ve yıl sayısı. Kadınlar için 20, erkekler için 25 şartını yerine getirdikleri zaman onlar da bundan istifade edecekler. Yani yaptığımız herkesi kapsayan bir düzenleme, sınır koyan değil.
EYT şartları nelerdir, 1999 öncesi emeklilik şartları neydi?
1999 öncesi sistemde yaş, prim ve sigortalık gününü doldurma gibi şartları tamamlayanlar emekli olabilirken bazı durumlarda bu süreler düşürülerek farklı emeklilik seçenekleri oluşabiliyor.
9 Eylül 1999 ve sonrasında ilk kez SSK’lı olanlar erkeklerin 60 yaş ve 7.000 prim günü, kadınların ise 58 yaş 7.000 prim günü doldurması gerekiyor.
Emeklilikte yaşa takılanlar, 9 Eylül 1999 tarihinde yürürlüğe giren 4447 sayılı Kanunla ortaya çıktılar. Bu tarihten önce SSK’lılar üç farklı koşulla emekli olabiliyorlardı.
İlk kez 8 Eylül 1999 ve öncesinde SSK’lı olmuş bir kadın, sigortalı olduğu tarihten 20 yıl sonra, 13 yıl 10 ay 20 gün çalıştığı takdirde emekli olabiliyordu.
EYT’de prim gün sayısı ve yıl sayısı değişmeyecek. Bu düzenleme yapıldığında yaklaşık 4 milyon kişinin emekli olması bekleniyor. Kadınlar için 20, erkekler için 25 yıl çalışma şartı bulunuyor.