EYT emekli olan çalışabilir mi, EYT şartları ne olacak?
EYT yasasında son viraja girildi, yasasının çıkmasına sayılı gün kaldı. 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olup da daha sonra çıkarılan yasalar nedeniyle emeklilikte yaşa takılanlar yasanın çıkmasıyla iş hayatına devam edip etmeyeceğini merak ediyor.
ETY yasasına yönelik araştırmalar Kasım ayına girilmesiyle yoğunluk kazandı. EYT yasası Aralık'ta Meclis’e gelecek, tasarının ocakta yasalaşıp yürürlüğe girmesi bekleniyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle milyonlarca kişi için emeklilik hakkı doğacak. Emekli olup çalışacaklar ise “EYT emekli olan çalışabilir mi” sorusuna yanıt arıyor.
EYT emekli olan çalışabilir mi?
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) geçen yıl Resmi Gazete’de yayımladığı bir karar, çalışanın işten ayrılmadan emekli maaşını bağlatabileceği şeklinde yorumlanmıştı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), AYM’nin kararı üzerine tereddütleri gidermek için iki sayfalık genelge yayımlamıştı. Genelgede ‘yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için sigortalının çalıştığı işten ayrılması ve yazılı istekte bulunması şarttır’ hükmünün uygulandığına dikkat çekildi. Özetle, EYT düzenlemesiyle emeklilik hakkı elde edenlerin işten ayrılmaları gerekecek.
İşten ayrılmadan önce SGK’dan ‘emekli olabilir’ yazısı alınacak ve işverene verilecek. Daha sonra kıdem ve tüm haklar alınarak işle ilişik kesilecek. Ardından SGK’ya emeklilik dilekçesi verilecek. Eğer çalışan işine devam edecekse bir iki gün sonra destek primine tabi olarak, SGK’ya işe giriş bildirgesi verilecek. Bu durumda çalışmasına destek primine tabi olarak devam edecek. Destek primi emeklinin maaşında bir azalmaya neden olmuyor. Aksine hem emekli aylığını alıyor, hem de çalıştığı işyerinden ücretini alıyor.