Sözleşmeliye kadro müjdesi! Yeni sistem geliyor: 3+1 yıl şartı
Yüz binlerce kişinin merakla beklediğini haber geldi. Sözleşmeliye kadro geliyor. Şartlar belli oldu. Sözleşmeli personel, kadro için Kabineden çıkacak kararı bekliyordu. Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konu hakkında açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3+1 yıl şartını ve yeni sistemin detaylarını paylaştı.
Sözleşmeli işçi ve memur son günlerde kadro konusunu konuşuyor. Müjdeli haber bekleyen yüz binler "Sözleşmeliye kadro çıktı mı, taşerona kadro verildi mi? Sözleşmeli memura son durum nedir?" diye soruyor. Sözleşmeliye kadro çalışması 657 sayılı yasanın 4. maddesinin b bendi gereğince çalışan personelin kadrosu ele alındı. Bu kamu personelinin 4a kadrosuna geçmesi sağlanacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçişine ilişkin şunları kaydetti;
Kamu çalışanları için yapılan 6. toplu sözleşmede maaş artışlarının yanısıra kadrolara ilişkin de önemli kararlar alınmıştı. Bunlardan biri, uzun yıllardır beklenen memurların ek gösterge artışı meselesini daha önce çözüme kavuşturmuştuk. Bugünkü kabine toplantımızda da hazırlıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca yürütülen kamudaki sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi hususunu değerlendirdik.
YENİ 3+1 SİSTEMİ GELİYOR
Bu çalışmayla 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesini temel dayanak haline getirerek, mevzuat karmaşasını gidermek suretiyle sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk suresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3 artı 1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir. Halihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir.
İSTEĞE BAĞLI KADROYA GEÇİŞ
Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor. Kadro kapsamı dışında kalanlar, sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli KİT personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır. Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları, görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır.
KURUMLAR ARASI NAKİL
Kadroya geçen personel kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacaktır. Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecektir. Böylece kamu çalışanlarının önemli bir sorununu daha çözerek sözleşmeli-kadrolu statüsünü daha adil ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu konudaki hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclise sunularak hayata geçmesini sağlayacağız. Yaptığımız bu önemli kamu personel reformunun kadroya geçme hakkı elde eden 424 bin sözleşmelimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.
"SÜRESİZ SÖZLEŞMELİLİK TARİH OLACAK"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamuda sözleşmeli çalışanların kadroya geçmesi hakkında sosyal medya hesabından paylaşım yaptı.
Paylaşımında Yalçın, "Memur-Sen olarak kamu personel sisteminde asli ve tek istihdamın kadrolu olması kararlılığıyla yürüttüğümüz ve akabinde 6. dönem T. S. hüküm altına aldığımız 'sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi' çalışması, bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Açıklanan ve yakın zamanda Meclise gelecek olan çalışmayla 2011 ve 2013 yıllarında olduğu gibi sürecin tamamında gösterdiğimiz katkı ve çabalarımızla 424 bin sözleşmeli personel kadroyla buluşacak ve 657 4/B'ye göre süresiz sözleşmelilik tarih olacaktır. Kamuda süresiz sözleşmeli olarak belli dönemlerde kadroya geçirilme beklentisi son bulacak, süresini tamamlayan 227 bin sözleşmeli personel ise doğrudan kadroya kavuşacaktır. Kadro için önemli adımı atan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Vedat Bilgin'e teşekkür ederiz. Kadroya geçiş ile birlikte özellikle belediyelerde iş güvencesine ilişkin tartışmalar önemli oranda azalacak, görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarına girilebilecek, izin hakları iyileşecek, aile bütünlüğü kaygıları son bulacak, çalışma barışı sağlanmış olacaktır. Memur-Sen olarak kamuda asli istihdam türünün tek ve kadrolu olması yönündeki ısrarımız, mücadelemiz sürecek; kadro müjdesinin süresizlerde oluşturduğu sevincin süreli sözleşmelilerde de yankı bulması için TBMM Komisyon/Genel Kurul aşamasında gayretimiz devam edecektir" ifadelerini kullandı.
SÖZLEŞMELİYE KADRO İÇİN SON YASA 2013'DE ÇIKMIŞTI
Daha önce 2011 ve 2013 yıllarında çıkartılan düzenlemeler ile de 4Bli personelin 4A'lı olması sağlanmıştı. 2011'de çıkarılan bir Kanun Hükmünde Kararname ile 4B'li personel 4A'lı olmuştu. 632 sayılı KHK düzenlemesinde şu ifadeler yer almıştı:
"657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4'üncü maddesinin (B) fıkrası ile 4924 sayılı Kanun uyarınca sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanların memur kadrolarına atanması amacıyla Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılması; 6/4/2011 tarihli ve 6223 sayılı Kanun'un verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu'nca 2/6/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır."
Daha sonra 12 Temmuz 2013 tarihinde çıkartılan 6495 sayılı Kanun'un 9. Maddesi ile de yine 4B'li personel 4A'lı kadrolara geçirilmişti.
SÖZLEŞMELİYE KADRO TASLAĞI KİMLERİ KAPSIYOR?
Hazırlanan son taslak aslında 4B'lilerin tamamını kapsayan maddeler içeriyor. Kamu kurum ve kuruluşlarının merkez ve taşra teşkilatı ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, 657 sayılı Yasa'nın 4'üncü maddesinin b bendine göre çalışan sözleşmeli personel kadroya geçirilecek.
İl özel idaresi, belediye ve bağlı kuruluşları ile mahalli idare birliklerinde 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49'uncu maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde sözleşmeli olarak çalışanlar da kadro düzenlemesinden yararlanacak.