Haftalık izin ile ilgili flaş açıklama! Çalışana haklı fesih hakkı sağlıyor
Haftalık izin ile ilgili milyonlarca çalışanı ilgilendiren açıklama geldi. 10 dakika fazla çalışan bile haklı fesih hakkı kazanıyor. Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Hafta tatili verilmeyen veya usulüne uygun kullandırılmayan işçi, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir." şeklinde konuştu.
ALİCAN YILDIRIM/alican.yildirim@gazetevatan.com
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, milyonlarca işçiyi ilgilendiren haftalık izin konusunda emsal bir karara imza attı. Yüksek Mahkeme, haftalık iznin 24 saatten az olamayacağına, bölünemeyeceğine ve biriktirilip izinle telafi edilemeyeceğine hükmetti. Konuyla ilgili uzmanlar milyonlarca vatandaş tarafından merak edilen ayrıntılar hakkında bilgi verdi.
TÜM HAKLARINI ALMAYA HAK KAZANIR
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, "Hafta tatili verilmeyen veya usulüne uygun kullandırılmayan işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Bu fesih sonucunda en az bir yıllık kıdemi varsa kıdem tazminatına hak kazanır. Haftalık tatil ücretlerini de alır." ifadelerini kullandı.
BİR GÜNLÜK ÜCRETE HAK KAZANIR
Haftalık izin ile ilgili bilinmeyenleri aktaran Cenkci, "Her 6 günlük çalışmasının sonunda işçiye kesintisiz 24 saat izin vermek suretiyle haftalık izin verilmiş kabul olur. İşçi hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksınız bir günlük ücrete hak kazanır. dedi.
EN AZ 24 SAAT İZİN KULLANIDIRILMALI
Sözlerine devam eden Cenkci, "Hafta tatilinin kesinlikle 24 saat olması gerekmekte olup, kesintisiz 24 saatten az haftalık tatil işçiye verilmesi durumunda, haftalık iznin usulüne uygun kullandırılmamış olur. Bu durumda işçi haftalık izin kullanmamış sayılır." şeklinde konuştu.
KART VEYA PARKMAK OKUMA KAYITLARINA BAKILABİLİR
Çalışanların haftalık izin kullandırılmadan çalıştıklarını nasıl ispatlayacakları konusuna da değinen Cenkci, "Hafta tatilinde işçinin çalışıp çalışmadığını, işe giriş ve çıkışını gösteren kart okuma veya parmak okuma sistem kaydı ya da puantaj kaydı ile ispatlanabilir." ifadelerinin kullandı.
İZİN KESİNLİKLE BÖLÜNMEZ
Haftalık izinlerin kesinlikle bölünemeyeceğinin altını çizen Cenkci, "Hafta tatilleri kesinlikle bölünemez. Hafta tatili yapmadan işe başlayan işçinin dinlenmesi yeterli olmayıp, bir iş kazası geçirmesine de sebebiyet verebilir. Bu durumda işverenin asli kusurlu sayılması söz konusu olabilmektedir." dedi.
BİR GÜNLÜK ÜCRET HAKKI
Haftalık iznin hukuksal boyutunu değerlendiren Avukat Bengi Baltacı ise "4857 sayılı İş Kanununun 46. maddesinde, işçinin tatil gününden önceki iş günlerinde çalışmış olması koşuluyla, yedi günlük zaman dilimi içinde, yirmi dört saat dinlenme hakkının bulunduğu belirtilmiş, işçinin hafta tatili gününde çalışma karşılığı olmaksızın bir günlük ücrete hak kazanacağı da hüküm altına alınmıştır. Hafta tatili izni kesintisiz en az yirmi dört saattir. Bunun altında bir süre haftalık izin verilmesi durumunda, usulüne uygun şekilde hafta tatili izni kullandığından söz edilemez." dedi.
HAKLI FESİH SEBEBİ
Sözlerine devam eden Baltacı, "Hafta tatili işçinin, yasal hakkı olmakla birlikte bunun kullandırılmaması haklı nedenle fesih sayılır ve işçi kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile diğer yasal haklarını işverenden talep edebilir." şeklinde konuştu.