Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlayacak? 2022 yılında asgari ücret tahmini ne kadar olacak, vergi kesintisi kalkacak mı?
Asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Asgari ücret beş işçi, işveren, devlet temsilcisinin yer aldığı 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirleniyor. Türk-İş işçi, TİSK de işveren adına masaya otururken, hükümet masada hakemlik görevini yürütüyor. Asgari ücret tespiti yapılırken TÜİK hesaplaması, enflasyon verileri, refah payı, ülkenin ekonomik durumu da göz önümde bulunduruluyor. Bu yıl ayrıca bir bir ilk yaşanacak ve 2022 asgari ücretin ne kadar olması gerektiği konusunda Türkiye genelinde yapılacak anketle çalışanın görüşü alınacak. Peki, Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlayacak? 2022 yılında asgari ücret tahmini ne kadar olacak, vergi kesintisi kalkacak mı?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmeleri bekleniyor. Asgari ücret zammıyla en düşük aylık, ihbar, kıdem tazminatı, emzirme yardımı yükselecek. Genel Sağlık Sigortası primi, evde bakım, 65 yaş aylığında çeşitli avantajlar getirilecek. Bu nedenle memur, sözleşmeli personel maaşları da asgari ücretten doğrudan etkileniyor. Peki, Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlayacak? 2022 yılında asgari ücret tahmini ne kadar olacak, vergi kesintisi kalkacak mı?
Asgari ücret görüşmeleri ne zaman başlayacak?
Komisyon her yıl aralık ayının ilk haftası toplanıyor. Komisyon geçen yıl ilki 4 Aralık olmak üzere 15 Aralık, 22 Aralık ve 28 Aralık'ta gerçekleştirmişti.
2022 yılında asgari ücret tahmini ne kadar olacak?
Yapılan değerlendirmeler sonucu asgari ücret için yüzde 25-30 artış tahminleri ön plana çıkıyor. Yüzde 25'lik zamma göre brüt asgari ücretin 4.471 liraya net asgari ücretin de 3.532 liraya, yüzde 30'luk zamma göre brüt asgari ücretin 4.650 liraya, net asgari ücretin de 3.673 liraya çıkması bekleniyor. Her iki oran dikkate alındığında asgari ücretin 3.500 ile 3.750 lira arasında olacağı tahmin ediliyor.
Bu yıl için 3.577,50 lira olan asgari ücrette işveren payı (yüzde 15.5) 554.51 lira, işveren işsizlik sigorta primi (yüzde 2) 71.55 lira olmak üzere işverene toplam maliyeti 4 bin 203 lirayı buluyor.
Posta'da yer alan habere göre asgari ücrete 2021 yılında geçerli olmak üzere yüzde 21.56 oranında zam yapılmıştı. Bu da 500 liralık artışa denk geliyordu. Asgari ücrete yapılan zam enflasyonun üzerinde gerçekleşmişti. Geçen yıl kasımda yıllık enflasyon yüzde 14’tü. Yani bu oranın 7 puan üzerine çıkılmıştı.
Bu yıl ekim itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 19.89 oldu. Kasımda da artışın sürmesi bekleniyor. Yine enflasyonun 7-10 puan üzerinde bir zam yapılırsa toplam zam yüzde 30 civarı olabilir. Bu da 3.500-3.700 lira arası asgari ücret anlamına geliyor. Net rakam aralıktaki pazarlıkta ortaya çıkacak.
Asgari ücret vergi kesintisi kalkacak mı?
Gelir Vergisi Kanunu 103. maddeye göre; asgari ücretli bir işçinin, ücret matrahının yıllık 24 bin lirayı aştığı ay ve takip eden diğer aylarda, ücretinin bir sonraki vergi diliminde yüzde 20 üzerinden vergilendirilmesi gerekiyor. Bu yıl için belirlenen 3.577 lira olan brüt asgari ücret üzerinden 456 TL gelir vergisi alınıyor. Ancak bu rakamdan 268 TL Asgari Geçim İndirimi düşüyor. Böylece 188 TL kesinti yapılıyor. 27 TL de damga vergisi bulunuyor.
Uluslararası Çalışma Örgütü'nün Küresel Ücret Raporu'ndaki 42 ülkenin kıyaslamasına göre Türkiye, sigorta primi ve vergilerin brüt asgari ücretteki payı açısından ilk 5'te yer alıyor.
Aralık ayında başlayacak asgari ücret görüşmeleri öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in asgari ücret üzerindeki vergileri yeniden düzenlemek için modeller üzerinde çalıştıklarını belirtti.
Eğer devlet gelir vergisi ve damga vergisi almaktan vazgeçerse Hazine'ye yıllık 20.5 milyar TL'lik bir maliyet çıkıyor.
Hükümet vergi almaktan tamamen vazgeçerse çalışanların maaşında açıklanacak zam oranı dışında 214 TL'lik bir artış daha yapılmış olacak. Ancak vergi düzenlemesine ilişkin hükümetten bir açıklama gelmedi.