5.137 TL'ye yükseldi! En az 6 ay ödeniyor, 30 gün içerisinde...
Milonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Temmuz ayı itibarı ile ödeme rakamı değişti. Asgari ücret zammı sonrası en düşüğü 2 bin 568 lira, en yükseği 5 bin 137 lira oldu. Başvuru için 30 gün sınırı bulunuyor. Çalışanların işten çıkartılmaları durumunda yeni bir iş bulana kadar hayatlarını idame etmeleri için İŞKUR tarafından işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor. Bu ödenekten yararlanabilmesi için çalışanların bazı şartları taşıyor olması gerekiyor. İşsizlik ödeneği alınabilmesi için son 3 yılda en az 600 gün prim ödemesinin yapılmış olması ve son 120 gün hizmet akdi ile çalışılmış olması gerekiyor. Gerekli şartları taşıyanlar iş akdinin feshinden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR'a başvurmaları durumunda işsizlik maaşı alıyor.
Pandemi döneminde milyonlarca işçiye ödenen kısa çalışma ve nakdi ücretsiz izin ödemeleri işsizlik sigortası fonunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. İşsizlik döneminin can simidi olan işsizlik maaşının detaylarını Gazetevatan.com yazarı Mert Nayır bugünkü köşesine taşıdı. İşte Nayır'ın kaleminden işsizlik maaşı ile ilgili detaylar...
Milyonlarca çalışanı çok yakından ilgilendiriyor. İşsizlik maaşı detaylarını merak ediyor. İşte madde madde işsizlik maaşı...
İŞSİZLİK MAAŞI NEDİR?
İşsizlik ödeneği, 4447 sayılı “İşsizlik Sigortası Kanunu”nda belirtilen şartların taşınması kaydıyla, kanununun öngördüğü işsizlik sigortası süresi boyunca ödenen maaştır.
İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN ŞARTLAR NEDİR?
- İşçilerin işsizlik sigortasından yararlanabilmesi için işverenin iş sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmesi gerekir.
- Çalışanlar, işyerinden ayrılmadan önce en az 120 gün sigorta primi ödemek zorundadır.
- Adınıza ödenmiş işsizlik sigortası primlerinizin son üç yılda en az 600 gün olması gerekmektedir.
- İşsizlik sigortasına başvurabilmek için hizmet akdinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde İŞKUR’a başvurmanız gerekmektedir.
120 GÜNLÜK SÜRE ŞARTINDA HANGİ DURUMLARDA PRİM KESİNTİSİ SAYILMAZ?
İşsizlik maaşı alabilmek için gerekli koşullardan biri olan 120 günlük kesintinin prim ödemesinde kesinti sayılmayacak haller aşağıda sıralanmıştır.
- Hastalık,
- Ücretsiz izin/aylıksız izin
- Disiplin eylemi
- Gözaltı,
- Mahkûmiyete yol açmayan tutukluluk hali,
- Kısmi istihdam,
- Grev,
- Lokavt,
- Sıradan yaşamı etkileyen olaylar,
- Finansal Kriz,
- Doğal afet,
- Fesih zamanında çalışmamış,
- 30 günden az ev hizmetleri işinde çalışma,
- Kısa çalışma ödeneği
İŞSİZLİK MAAŞI ALANLAR SAĞLIK İŞLEMLERİNDE NASIL FAYDALANACAK?
İşsizlik ödeneği alanlar, işsizlik ödeneği aldıkları süre boyunca işsizlik sigortası fonundan sadece genel sağlık sigortası primi ödenir. Böylelikle işsiz kalınan süre boyunca GSS provizyonu alabilirler. Diğer taraftan işsizlik maaşı alanların aile bireyleri de genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir.
İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?
İşsizlik ödeneği tutarı için sigortalının son 4 aylık sigorta primi geliri dikkate alınır. Toplam gelirden 4 aydan fazla hesaplanan günlük ortalama gelirin minimum %40’ı işsizlik maaşı olarak hesaplanır. Ödeneğin alınacağı gün sayısı ile çarpıldıktan sonra her ay çalışanın hesabına yatırılır. İşsizlik maaşının sınırı asgari ücrete bağlıdır. Bir kişi, günlük toplam asgari ücretin %80’ine kadar günlük işsizlik ödeneği alabilir. Yüksek ücretli çalışanlar için günlük ortalama gelirin %40’ı günlük asgari ücretin %80’ini aşıyorsa, kişinin günlük işsizlik ödeneği asgari ücretin %80’i kadardır. İşsizlik ödeneğinden sadece damga vergisi kesilir.
İŞSİZLİK MAAŞI SÜRESİ NASIL HESAPLANIR?
İş sözleşmesinin sona ermesinden önceki 3 yıl içinde işsizlik ödeneği alma koşullarını sağlayan işçiler;
- 180 gün (6 ay) 600 gün işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler
- 900 gün çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalı işsizler için 240 gün (8 ay)
- 1080 gün çalışıp 300 gün (10 ay) işsizlik sigortası primi ödeyen sigortalıya işsizlik sigortası ödeneği ödenir.
YENİ ASGARİ ÜCRETLE İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?
2022 yılının ikinci yarısında;
En düşük işsizlik ödeneği 2 bin 568 lira
En yüksek işsizlik ödeneği 5 bin 137 lira olacak.